A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/tibet-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineski potpredsjednik Xi Jinping obećao gušenje separatizma na Tibetu | Politika+
Svijet

NEPOPUSTLJIVO: Kineski potpredsjednik Xi Jinping obećao gušenje separatizma na Tibetu

LHASA - Xi Jinping vjerojatno će 2013. godine postati predsjednik Kine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kineski potpredsjednik Xi Jinping obećao je u utorak suzbiti separatiste predvođene Dalaj lamom čime je naznačio da će, postane li predsjednik što se očekuje, zaoštriti politiku prema Tibetu.

"Morali bismo se boriti protiv svih separatističkih aktivnosti klike predvođene Dalaj lamom tako što ćemo se osloniti o sve etničke skupine... i potpuno razbiti svaku urotu koja teži destabilizirati Tibet i ugroziti nacionalno jedinstvo."

Xi, koji će vjerojatno 2013. godine postati predsjednik Kine, stajalište o Tibetu iznio je nekoliko dana nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame s tibetskim duhovnim vođom Dalaj lamom, koji je održan unatoč protivljenju Pekinga.

"Morali bismo se boriti protiv svih separatističkih aktivnosti klike predvođene Dalaj lamom tako što ćemo se osloniti o sve etničke skupine... i potpuno razbiti svaku urotu koja teži destabilizirati Tibet i ugroziti nacionalno jedinstvo", rekao je Xi.

Xi je govorio u Lhasi, glavnome gradu Tibeta, pred ulazom u palaču Potala, nekad sjedištu Dalaj lama.

"Izvanredan razvoj Tibeta zadnjih 60 godina ukazuje na istinu koju je nemoguće pobiti: bez kineske Komunističke partije ne bi bilo nove Kine niti novog Tibeta", rekao je Xi u povodu 60. godišnjice kineskog osvajanja Tibeta, a što Kinezi nazivaju "mirnim oslobođenjem".

Peking je Dalaj lamu često nazivao vođom nasilnog separatizma. Dalaj lama, koji od osvajanja Tibeta živi u egzilu u Indiji, dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog zagovaranja autonomije Tibeta mirnim putem.

Čvrstom rukom Kina vlada Tibetom od 1950. godine kada je kineska vojska osvojila to područje Himalaje.

Peking je pooštrio sigurnosne mjere zadnjih tjedana i zabranio ulazak stranim turistima na Tibet, nervozan zbog moguće destabilizacije u povodu proslave 90. rođendana utemeljenja kineske komunističke partije.

Prosvjedi u Tibetu izbili su 2008., kada je najmanje 19 osoba ubijeno u nasilju u Lhasi, uglavnom pripadnika naroda Han, većinskog u Kini. Protibetske skupine u inozemstvu tvrde da je u nasilnom gušenju prosvjeda ubijeno 200 ljudi.

Skupine za zaštitu ljudskih prava pozorno prate Xijev obilazak Tibeta nastojeći iščitati kakva će biti buduća politika Pekinga prema toj regiji.

Xijev otac Xi Zhongxun, nekada zamjenik premijera poznavao je Dalaj lamu. Tibetsko izaslanstvo, koje se s njime sastalo 80-ih godina, vidjelo je da je Xi Zhongxun čuvao zlatan sat, dar Dalaj Lame.

"Veliko je pitanje sada hoće li Xi Jingping pokazati da je očev sin? Hoće li uopće pokazati empatiju prema tibetskom narodu", rekla je Alison Reynolds iz međunarodne mreže za Tibet (International Tibet Network).

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tibet, kina, dalaj lama, Xi Jinping, separatizam