A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/obalna%20straža.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

AZTN: Izmjene zakona o javnoj nabavi u skladu s praksom EU! | Politika+
Mojbiz

JAVNA NABAVA: AZTN: Izmjene zakona o javnoj nabavi u skladu s praksom EU!

Vladin prijedlog izmjene Zakona o javnoj nabavi ipak je u skladu s praksom EU sudova, premda neslužbeno, potvrdili su nam iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

FOTO: Obalna straža
FOTO: ARHIVA
Piše: Ilijana Grgić

Nove izmjene Zakona o javnoj nabavi , koje je Vlada uputila saborsku proceduru ipak ne znače  izigravanje Europske komisije po pitanju javnih natječaja  i tržišnog natjecanja. 

Ne postoji zakonska obveza dostave svih zakona Agenciji na uvid, a niti potreba za tim.

Iako Agencija za zaštitu tržišnih natjecanja nije na uvid dobila izmjene i dopune Zakona o javnoj nabavi o njima zna samo posredno, iz medija. Stoga nam nisu ni mogli službeno komentirati navedne izmjene i njihovu eventualnu usklađenost sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

Ipak, neslužbeno su nam potvrdili da imaju  saznanja da je navedeni zakonski prijedlog u skladu s praksom EU sudova.

 

Iz agencije napominju da ne postoji zakonska obveza dostave svih zakona Agenciji na uvid, a niti potreba za tim. Svako ministarstvo odlučuje ima li neki zakonski prijedlog potrebe slati Agenciji radi ocjene njegove usklađenosti sa ZZTN-om ili ne.

 

Podsjetimo, mogućnost da bi izgradnju brodova za obalnu stražu država odnosno Ministarstvo obrane, mogla bez javnog natječaja dodijeti nekom od velikih državnih brodogradilišta, alarmirali su Adria-Mar brodogradnju iz Zagreba, NCP, iz Šibenika, Tehnomont iz Pule te Montmontažu Greben iz Vela Luke, na javni istup, kako bi upozorili da predložene izmjene znače i ukidanje procedure javne nabave. Brodograditelji su upozorili da je Hrvatska zatvorila 8. poglavlje Tržišno natjecanje, te da bi usvajanje novog Zakona o javnoj nabavi bilo izigrano sve ono dogovoreno s EU prilikom pregovora, te da će ako sabor izglasa izmjene o njima, između ostalih, obavijestiti Agenciju za zaštitu tržišnih natjecanja.

 

Inače vojna industrija je u svijetu i u Europi "izuzeta" od primjene propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, zbog zaštite nacionalnih i strateških interesa, tako da u ovom konkretnom slučaju nema mjesta kvalifikaciji o izigravanju Europske komisije u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.