A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/hep.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HEP u državni proračun uplaćuje 493 milijuna kuna iz prošlogodišnje dobiti | Politika+
Energetika

DRŽAVNE TVRTKE: HEP u državni proračun uplaćuje 493 milijuna kuna iz prošlogodišnje dobiti

Dobit tekuće godine ukupno je iznosila 986,75 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je i putem Zagrebačke burze izvijestila da će polovicu prošlogodišnje dobiti, što je iznos od 493,37 milijuna kuna, uplatiti u državni proračun.


HEP d.d. je u prošloj godini ostvario ukupne prihode u iznosu od 12,61 milijardu kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 11,39 milijardi kuna, pa je dobit prije oporezivanja iznosila 1,22 milijarde kuna, a dobit tekuće godine 986,75 milijuna kuna.

Odluku o upotrebi ostvarene dobiti u poslovanju u 2010. godini, od 986,75 milijuna kuna, donijela je glavna skupština HEP-a održana krajem lipnja, a prema toj odluci, koju je HEP objavio na Burzi, polovica dobiti, ili iznos od 493,37 milijuna kuna uplatit će se u državni proračun, iznos od 444,04 milijuna kuna u kapitalne, a 49,34 milijuna kuna u zakonske rezerve.


HEP je nakon skupštine, održane 27. lipnja, na svojim internetskim stranicama izvijestio da je, prema prijedlogu Nadzornog odbora HEP-a d.d., glavna skupština donijela odluku o upotrebi ostvarene dobiti u poslovanju u 2010. godini te da se ta odluka temelji na odluci Vlade Republike Hrvatske o postupanju članova nadzornih odbora i članova skupština vezano za uplatu u državni proračun Republike Hrvatske dijela dobiti trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ima dionice ili udjele.


Naime, hrvatska je Vlada početkom travnja donijela odluku o uplati dijela dobiti trgovačkih društava u kojima država ima dionice ili udjele u državni proračun kojom je zadužila predstavnike države u skupštinama tvrtki u većinskom ili pretežitom vlasništvu države da, posluju li s dobiti, polovicu te dobiti izdvoje za isplatu dividende.


HEP je putem Zagrebačke burze objavio i odluke Nadzornog odbora o prihvaćanju nekonsolidirenih financijskih izvještaja za HEP d.d. i konsolidiranih izvješaja za HEP grupu u prošloj godini.


HEP d.d. je u prošloj godini ostvario ukupne prihode u iznosu od 12,61 milijardu kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 11,39 milijardi kuna, pa je dobit prije oporezivanja iznosila 1,22 milijarde kuna, a dobit tekuće godine 986,75 milijuna kuna.


Konsolidirani financijski izvještaj pokazuje da je HEP grupa prošle godine imala ukupne prihode od 13,03 milijarde kuna, a rashode od 11,19 milijardi. Dobit HEP grupe prije oporezivanja tako je iznosila oko 1,84 milijarde kuna, a nakon oporezivanja 1,43 milijarde kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

državna poduzeća, dobit, hep