A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ina-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od ponoći skuplji benzin a jeftiniji dizel | Politika+
Energetika

CIJENE DERIVATA: Od ponoći skuplji benzin a jeftiniji dizel

Najviše maloprodajne cijene benzina bit će više za 5 odnosno 6 lipa po litri, dok će dizel pojeftiniti za 8 do 10 lipa po litri.

Piše: PolitikaPlus

Od ponoći najviše maloprodajne cijene motornih benzina bit će više za 5 odnosno 6 lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti za 8 do 10 lipa po litri., i to u razdoblju od 12 do 25 srpnja.

 

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, naftne kompanije od sutra mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 9,66 kuna po litri, što je pet lipa više od dosadašnjih 9,61 kunu.

 

Za šest lipa po litri mogu poskupiti benzini sa 98 i 100 oktana, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 9,96 kuna po litri (do sada 9,90 kuna), a eurosupera BS 100 na 10,15 kuna (do sada 10,09 kuna).

 

Za razliku od benzina cijene dizelskih goriva od ponoći će biti niže za osam do deset lipa po litri, pa će i cijena eurodizela BS biti nešto niža od devet kuna po litri.

Naime, Ministarstvo je najvišu cijenu eurodizela BS utvrdilo na 8,97 kuna po litri, što je deset lipa manje od dosadašnjih 9,07 kuna.

 

Najviša maloprodajna cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,61 kunu, što je osam lipa manje od sadašnjih 8,69 kuna.

 

Za devet lipa po litri trebaju pak pojeftiniti loživa ulja i plavi dizel, pa najviša cijena plavog dizela može biti 5,40 kuna po litri (do sada 5,49 kuna).

 

Plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,38 kuna (do sada 6,47 kuna), a obično loživo ulje 6,18 kuna (do sada 6,27 kuna).

 

Inače prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

 

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rast cijena, benzin, dizel, cijene benzina