A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/vrucina-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DHMZ: Ovog ljeta natprosječne vrućine! | Politika+
Zdravlje

LOŠE VIJESTI: DHMZ: Ovog ljeta natprosječne vrućine!

Od srpnja do rujna srednja temperatura viša od prosjeka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Po sezonskoj prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) očekuje se da će u razdoblju od srpnja do rujna srednja temperatura zraka biti viša od uobičajene.


"Iako se u razdoblju od srpnja do rujna predviđa da će srednja temperatura zraka biti viša od prosjeka, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih dana ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa uglavnom oko klimatološkog srednjaka, to ne znači da neće biti dana ili razdoblja s izraženijim viškom, odnosno manjkom oborina."

"Veće je pozitivno odstupanje od višegodišnjeg srednjaka vrlo izgledno u srpnju te osobito kolovozu, a u rujnu ponegdje srednja temperatura može biti oko klimatološkog srednjaka", navodi DHMZ i dodaje kako je vjerojatnost ostvarenja te prognoze velika. U Zagrebu (Maksimir) višegodišnja je srednja temperatura 18,4, Osijeku 19,3, Gospiću 16,3, Rijeci 21,3 te u Splitu (Marjan) 23,9 Celzijevih stupnjeva, navode u DHMZ-u.


DHMZ također navodi da se u tome razdoblju očekuje da će ukupna količina oborine većinom biti oko prosjeka, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno se odstupanje količine oborine od višegodišnjeg srednjaka predviđa osobito u rujnu, i to posebno na Jadranu i u predjelima uz Jadran. Manje kiše nego je uobičajeno izgledno je u kolovozu, poglavito u unutrašnjosti, navodi DHMZ.


Očekuje se da će srednji tlak zraka biti niži od klimatoloških srednjih vrijednosti, uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom se predviđa da će negativno odstupanje od prosjeka uglavnom biti malo.


"Iako se u razdoblju od srpnja do rujna predviđa da će srednja temperatura zraka biti viša od prosjeka, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih dana ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa uglavnom oko klimatološkog srednjaka, to ne znači da neće biti dana ili razdoblja s izraženijim viškom, odnosno manjkom oborina", navode u DHMZ-u.


U DHMZ-u za danas prognoziraju sunčano i vruće vrijeme. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva, na Jadranu 20 i 24, a najviša dnevna u većini predjela od 31 do 36 °C.


O izgledima vremena od 10. do 12. srpnja meteorolog Borivoj Čapka izjavio je za Hinu kako u DHMZ-u prognoziraju i dalje pretežito sunčano i vruće, no i malo nestabilnije, tako da su ponajprije u utorak mogući rijetki pljuskovi uz koje bi malo i osvježilo, a izgledno je da se to osvježenje, uz još češće pljuskove, nastavlja i idućih dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BORIVOJ ČAPKA, VRUĆINE, LJETO, DHMZ