A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/struja-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo: Električna energija ne poskupljuje - samo će računi biti veći?!? | Politika+
Energetika

NIJE ... NEGO ... : Ministarstvo: Električna energija ne poskupljuje - samo će računi biti veći?!?

"Nije točno da je cijena električne energije porasla."

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus

Nije točno da je cijena električne energije porasla, cijena električne energije ostala je ista na razini iz 2008. godine, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Očito je da nam ministarstvo želi zamazati oči - na 1,6 milijuna brojila računi će porasti - što znači da je izraz da će se 'promijeniti računi' zapravo samo eufemizam za de facto poskupljenje. Ono doduše, neće biti dramatično - barem u prosjeku.

Od 30. lipnja 2008. godine bila je na snazi odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima kojom se subvencionirala cijena električne energije za određene kategorije kupaca. Vlada je tri puta produljivala primjenu navedene odluke u srpnju 2009., lipnju 2010. i prosincu 2010.

Posljednje produljenje vrijedilo je do 30. lipnja 2011. godine. Vlada RH nije produljila spomenutu odluku što znači da će se za određene kategorije kupaca promijeniti računi za električnu energiju za iznos subvencije koji je bio i naznačen na računima kao "potpora građanima i kućanstvima" – naglašavaju u ministarstvu.

No, očito je da nam ministarstvo želi zamazati oči - na 1,6 milijuna brojila računi će porasti - što znači da je izraz da će se 'promijeniti računi' zapravo samo eufemizam za de facto poskupljenje. Ono doduše, neće biti dramatično - barem u prosjeku.

– Prosječan iznos potpore po kupcu iznosio je 7,49 kuna mjesečno, odnosno prosječna mjesečna potpora po razredima potrošnje iznosila je 7,72 kune za razred 0 – 2000 kWh, 14,79 kuna za razred 2000 – 2500 kWh te 11,88 kuna za razred 2500 – 3000 kWh. Ukupni mjesečni iznos potpore iznosio je 10,8 milijuna kuna, odnosno godišnje oko 130 milijuna kuna – zaključuju iz ministarstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep, struja, cijene, električna energija, ministarstvo gospodarstva, struja