A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/krešimir%20sever.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikati protiv poskupljenja struje i traže subvencije | Politika+
Energetika

VLADIN UDAR NA GRAĐANE : Sindikati protiv poskupljenja struje i traže subvencije

Očekivali smo ne samo produljenje važenja subvencija za električnu energiju nego i njihovo proširenje.

FOTO: Arhiva
Piše: Politika plus

Od 1. srpnja 1,6 milijuna kućanstva u Hrvatskoj plaćat će električnu energiju skuplje u prosjeku od 7 do 11 kuna. HEP je naime priopćio da je sa 30. lipnjem ove godine istekao rok primjene Vladine Odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije temeljem koje su subvencionirani kupci električne energije kategorije kućanstvo s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kilovatsati (kWh).

>>Poskupljenje struje: Kućanstva s manjom potrošnjom ostala bez subvencije


U Nezavisnim hrvatskim sindikatima ističu da su neugodno iznenađeni ovom viješću .


Slaba je, bolje rečeno nikakva utjeha to što je cijena električne energije u Hrvatskoj među najnižima u Europi, kada i bez skuplje struje teško preživljavaju.

- Kada je 2008. godine donesena odluka o poskupljenju struje tada smo upozoravali na negativne efekte toga poskupljenja po građane i gospodarstvo. I jednima i drugima pri ovakvom gospodarskom i socijalnom stanju u zemlji slaba je, bolje rečeno nikakva utjeha to što je cijena električne energije u Hrvatskoj među najnižima u Europi, kada i bez skuplje struje teško preživljavaju- ističe Sever i podsjeća da je tada Vlada zajedno sa HEP-om izradila spomenuti model subvencija.

I tada smo upozoravali kako model nije dovoljno ciljan i kako će dio najpotrebnijih ostati bez subvencija. Prihvatili smo ga u nedostatku nekog drugog rješenja - podjseća Sever - Tom smo prigodom uvjeravani kako će se taj model još doraditi, upotpuniti kako bi doista te subvencije pružile kakav- takav oslonac najugroženijim obiteljima.


Porastao je broj nezaposlenih, plaće i materijalna prava velikog dijela radnika ili su smanjeni ili zamrznuti, mirovine su zamrznute, a mnoge su cijene potiho podignute- ističe Sever.

U sindikatu ističu kako je Vlada u međuvremenu je u nekoliko navrata produljivala važenje tih subvencija, ali u njihov sadržaj nije unosila nikakve promjene. 

- U ovom vremenu krize očekivali smo ne samo produljenje važenja tih subvencija i nakon 30. lipnja ove godine, nego i njihovo proširenje. Umjesto toga, Vlada je odlučila ukinuti mjere u situaciji koja je gora nego li je bila polovicom 2008. godine, kada su subvencije uvedene.


Vlada je odlučila ukinuti mjere u situaciji koja je gora nego li je bila polovicom 2008. godine, kada su subvencije uvedene.

Porastao je broj nezaposlenih, plaće i materijalna prava velikog dijela radnika ili su smanjeni ili zamrznuti, mirovine su zamrznute, a mnoge su cijene potiho podignute - ističe Sever.

Zbog svega toga NHS  traži da Vlada nastavi sa subvencijama kao i do sada, ali da konačno i razradi taj model te ga nadopuni kako bi doista i najveći dio onih građana  u najvećoj potrebi bio obuhvaćen tim subvencijama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, poskupljenje struje, krešimir sever, sindikati, hep