A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/kuhalo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Poskupljenje struje: Kućanstva s manjom potrošnjom ostala bez subvencije | Politika+
Energetika

HEP: Poskupljenje struje: Kućanstva s manjom potrošnjom ostala bez subvencije

Subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kućanstva koja godišnje troše manje od 3.000 kilovatsati (kWh) električne energije i u protekle su tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce, od početka srpnja su ostali bez te subvencije, što će praktično za njih značiti veće izdatke za struju, mjesečno u prosjeku za sedam do 11 kuna, proizlazi iz obavijesti koju je danas Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavio na svojim internet stranicama.


Prema podacima HEP-a, u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj je oko 2,1 milijun mjernih mjesta, a subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta.

"Dana 30. lipnja 2011. istekao je rok primjene Odluke Vlade Republike Hrvatske o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije temeljem koje su subvencionirani kupci električne energije kategorije kućanstvo s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh", stoji u HEP-ovoj obavijesti kupcima s godišnjom potrošnjom manjom od 3.000 kWh.


Od 1. srpnja 2011. svi kupci u sustavu javne usluge opskrbe električnom energijom plaćaju električnu energiju po cijenama utvrđenim tarifnim sustavom za proizvodnju, prijenos, distribuciju i opskrbu električnom energijom, objavljenim na internetskim stranicama HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o., ističu iz HEP-a iz kojeg pozivaju sve kupce koji su do sada ostvarivali pravo na subvenciju da HEP-u dostavi stanje svojih brojila.


Po podacima HEP-a, u kategoriji kućanstva u Hrvatskoj je oko 2,1 milijun mjernih mjesta, a subvencija se do sada ostvarivala na oko 1,6 milijuna mjernijih mjesta.


Koliko će točno ta kućanstva koja sada ostaju bez subvencije više izdvajati za struju ovisi o njihovoj potrošnji (jer su i subvencije bile različite i ovisile su o potrošnji), navikama potrošnje (koliko troše u višoj, a koliko u nižoj tarifi), no, prema neslužbenim procjenama, prosječno će to biti 7 do 11 kuna više mjesečno.


Pravo na subvenciju uvedeno je 1. srpnja 2008. godine, kada je Vlada bila odobrila HEP-u poskupljenje struje za 20 posto, ali je usvojila i mjere za ublažavanje tog porasta, pa je poskupljenje bilo različito, ovisno o godišnjoj potrošnji struje.


Tako sredinom 2008. godine struja uopće nije poskupila za oko 960 tisuća kućanstava čija je godišnja potrošnja bila manja od 2.000 kWh, kućanstvima s potrošnjom od 2.001 do 2.500 kWh struja je poskupila za 5 posto, a onima sa godišnjom potrošnjom od 2.501 do 3000 kWh za 10 posto, a za te je kategorije kućanstava država iz državnog proračuna HEP-u nadoknađivala razliku do odobrenog povećanja cijene za 20 posto.


Vlada je u protekle tri godine nekoliko puta produžavala važenje odluke o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije, zadnji put krajem prošle godine, a ta je odluka vrijedila do 30. lipnja ove godine.


HEP u svojoj obavijesti poziva kupce koji su ostvarivali pravo na subvenciju da mu dostave stanje svojih brojila.


Stanje brojila može se dostaviti putem besplatnog telefona 0800-0555, internetskih stranica www.hep.hr, potrošačkog telefona lokalne elektre (objavljen na računima za električnu energiju).


HEP poziva da se stanje brojila dostavi do 10. srpnja, a kupcima koji to ne dostave HEP Operator distribucijskog sustava procijenit će stanje na dan 1. srpnja 2011. godine.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, subvencije, hep, struja