A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zet-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

ZET želi povećati kazne za švercanje s 200 na 1000 kuna | Politika+
Zagreb

TRENIRANJE STROGOĆE: ZET želi povećati kazne za švercanje s 200 na 1000 kuna

Odluka javnog prijevoznika metropole mora tek dobiti konačni blagoslov.

Piše: VLM

Nisam i neću više nikad kupiti kartu, zašto bih, pa svi se voze besplatno. I učenici i studenti i penzioneri i nezaposleni, branitelji, ovi, oni – opalila je mlađa putnica zagrebačkog javnog prijevoza... Mišljenje joj zasigurno nije nikakav unikat jer se na kupnju ZET-karte gleda otprilike kao kad u skupini pješaka ostane onaj jedan i čeka zeleno da prijeđe cestu...


Ali, izgleda da je tome odzvonilo jer će ZET, doznajemo, predložiti povećanje kazne za švercanje. I to ni manje ni više nego – peterostruko. U brojkama to znači sa 200 na 1000 kuna! U tom će slučaju ona njihova znana parola, da je "vožnja bez karte najskuplja vožnja" – biti doslovna istina.

Odluka javnog prijevoznika metropole mora tek dobiti konačni blagoslov, ali u ZET-u će je opisati kao korektivnu mjeru, za koju će se nastojati izboriti, i kao pokušaj mijenjanja svijesti građana koji, dodaju, moraju naučiti da švercanje nije prihvatljivo ponašanje.

Ipak, "bunt" sa početka teksta više ne drži vodu. Bar ne u potpunosti jer je odlukom gradonačelnika Milana Bandića, čini se, srezan broj onih koji imaju pravo na besplatnu vožnju ZET-om.

Tolerantni cijeli tjedan

Rano je za zaključke, jer postoji i mogućnost da mnogi još nisu ni otišli po besplatne karte. Podsjetimo, do četvrtka papirologiju za ostvarivanje tog prava predalo je 86 250 ljudi. Od toga je 85 tisuća umirovljenika. Budući da je danas počela primjena spomenute Bandićeve odluke, kontrolori ZET-a bili su "široke ruke". Upozoravali su, ali ne i kažnjavali, ta će tolerancija, doznajemo, potrajati još idući tjedan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tramvaj, milan bandić, kontrola karata, kazne, švercanje, zet