A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/tadić.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbija se sprema uhititi Gorana Hadžića? | Politika+
Crna kronika

MALI ULOG ZA ULAZAK U EU: Srbija se sprema uhititi Gorana Hadžića?

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u rezoluciji države bivše Jugoslavije na bolju suradnju kako bi se uhitilo Gorana Hadžića, Tadići tvrdi da će Srbija to učiniti.

Piše: Dražen Klarić

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u rezoluciji države bivše Jugoslavije na bolju suradnju kako bi se uhitilo Gorana Hadžića, posljednjeg optuženika Haškog suda (ICTY) koji je još u bijegu. 

Goran Hadžić optužen je za pokolj ranjenika iz vukovarske bolnice. Nakon uhićenja Ratka Mladića 26. svibnja u Srbiji, posljednji je optuženik Haškog suda koji je još uvijek u bijegu. Da se oko hvatanja ratnog zločinca nešto dogđa svjedoči i podosta neurozan istup srbijanskog predsjednika od prije tri dana u Berlinu . - Ratku Mladiću će se u Haagu uskoro pridružiti i Goran Hadžić.

 

 TADIĆ:  Mladiću će se u Haagu uskoro pridružiti i Hadžić. Oni koji me podsećaju na njega ne moraju to činiti. Kada kažem da će Srbija ispuniti svoje obaveze, onda će to, sve dok sam ja predsjednik tako  i biti

 Oni koji me prethodnih tjedana podsjećaju na njega ne moraju to činiti. Kada kažem da će Srbija ispuniti svoje obaveze, onda će to, sve dok sam ja predsjednik tako i biti -, rekao je tom prilikom Tadić.

 Goran Hadžić je sve do 2004. godine slobodno živio u Novom Sadu gdje mu i danas živi supruga i sin. Tu je posljednji put viđen, iz kuće je izašao točno nekoliko minuta prije negu su mu na vrata pokucali policajci s haškim uhidbenim nalogom. Prema transkript koje je objavio WikiLeaks vlasti u Srbiji su od 2006. godine znale gdje se skriva isto kao i Ratko Mladić ali ništa nisu poduzele da ih uhite.

 

U Srbiji Hadžićevo hapšenje nebi, za razliku od Mladića, nikoga posebno uznemirilo. Za Hadžića se uvjek držalo da je sitna politička riba i klasični kriminalaca koji se obogatio švercom nafte.


Iz transkripta se jasno vidi da je takvu politiku podržavao tadašnji premijer Vojislav Koštunica. Mladić i Hadžić zaštitu gube nakon promjene vlasti 2009. godine. U međuvremenu Mladić je uhapšen, sprema li se i hapšenje Gorana Hadžića? U Srbiji to ne bi, za razliku od Mladića, nikoga posebno uznemirilo. Za Hadžića se uvijek držalo da je sitna politička riba i klasični kriminalaca koji se obogatio švercom nafte.

 

Enigma je kako se toliko dugo već skriva? I dok neki tvrde da je u Bjelorusiji drugi su uvjereni da je ubijen u nekom kriminalnom obračunu. Kako bilo međunarodna zajednica traži njegovu uhićenje a ni Tadić nema ništa protiv. Mali ulog za ulazak u EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GORAN HADŽIĆ, haški sud, HAAG, RATNI ZLOČIN