A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zse-029.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivana Gažić: HGK nam je zabio nož u leđa | Politika+
Burze

ZAGREBAČKA BURZA: Ivana Gažić: HGK nam je zabio nož u leđa

HGK organizirao predstavljanje Varšavske burze, koja agresivno mami tvrtke iz regije.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus/Vjesnik

U intervjuu Vjesniku čelnica Zagrebačke burze ovog puta je mnogo detaljnije komentirala potez HGK, koji je u Zagrebu za hrvatsku javnost i tvrtke organizirao predstavljanje mogućnosti uvrštenja na Varšavskoj burzi. Njena prva reakcija je bila da je time »neugodno iznenađena«, no na direktno pitanje dala je i direktni odgovor.

"Još sam uvijek neugodno iznenađena. HGK nije zabio nož u leđa samo Zagrebačkoj burzi.

Je li HGK zabio nož u leđa Zagrebačkoj burzi?

"Još sam uvijek neugodno iznenađena. HGK nije zabio nož u leđa samo Zagrebačkoj burzi. Gledajte, HGK se financira velikim dijelom iz doprinosa hrvatskih tvrtki. Taj je dan bio strukturiran na način da se predstavi ne samo Varšavska burza nego su se promovirali i poljski investicijski savjetnici, revizori, agencije za odnose sa javnošću i tako dalje. Time nije bila izravno pogođena samo Zagrebačka burza nego i cijeli niz ljudi u Hrvatskoj koji radi na takvim projektima. Naposljetku, u Hrvatskoj imamo i investicijsko društvo koje je IPO-partner Varšavske burze. To nije ugodno. Mislim da je to suprotno osnovnoj svrsi HGK. Ne ulazim u neke nacionalne interese, poput pitanja trebamo li biti vlasnici tvrtke za distribuciju električne energije, odnosno HEP-a. No, ima i nekih tvrtki koje nisu od izrazitog nacionalnog interesa, a koje bi se mogle do kraja privatizirati, poput Croatia osiguranja, Končara ili Petrokemije," rekla je Gažić za Vjesnik, ističući da je HGK mogao organizirati neko putovanje u Varšavu, ako su već htjeli predstaviti Varšavsku burzu.

Prema njenim saznanjima, Poljaci agresivno i vrlo aktivno mame kompanije ne samo iz Hrvatske nego iz Slovenije i okruženja.

Odluka Hanfe o suspendiranju trgovine dionicama Ine znatno je smanjio promet na Zagrebačkoj burzi. Prema našim statistikama, prosječni dnevni promet Inom prije Molove ponude bio je između 800.000 i 900.000 kuna.

"Ta nam likvidnost nedostaje, Ina je uvijek bila jedna od najlikvidnijih dionica na Zagrebačkoj burzi. Obustava stvarno dugo traje. Ne bih ulazila u razloge, ali šteta je da to tako dugo traje," rekla je Gažić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb stock exchange, zse, zagrebačka burza, ivana gažić, varšavska burza