A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/BANDIC.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zastupnici mole Bandića da stvori novac za vrtiće | Politika+
Zagreb

STIGAO ODGOVOR MINISTARSTVA: Zastupnici mole Bandića da stvori novac za vrtiće

Ministrica Dalić traži da Skupština kao predlagatelj Odluke o vrtićima osigura novac za njeno provođenje.

FOTO: Milan Bandić
FOTO: Arhiva
Piše: VLM

Odluka Gradske skupštine kojom su cijene jaslica vraćene na prijašnjih 200, a vrtića na 400 kuna, zakonita je, potvrdilo je i Ministarstvo financija, no neusklađena je s proračunom i njezino provođenje ovisi o susretljivosti gradonačelnika Milana Bandića prema zastupnicima.

 

Proizlazi to iz mišljenja Ministarstva financija koje drži da Skupština, kao predlagatelj odluke, mora u proračunu osigurati novac za njezino provođenje, a da proračun pritom bude uravnotežen. To znači da bi zastupnici trebali amandmanima predložiti s kojih će se stavaka uzeti novac i usmjeriti u predškolski odgoj. U praksi je to neizvedivo, što se pokazalo i na rebalansu proračuna za 2010., kada su SDP i HNS željeli u proračunu sami naći novac za subvenciju ZET-u, jer zastupnici nemaju uvid u promet novca u proračunu, odnosno ne znaju za što je novac već isplaćen, za što su potpisani ugovori...

 

Upuste li se zastupnici u to, gotovo je sigurno da će “okrznuti” stavke koje ne smiju, a samim time donijeti nezakoniti akt, što u konačnici može dovesti do raspuštanja Skupštine. Stoga ne čudi što klubovi zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac, Nezavisne liste Josipa Kregara i HNS-a u priopćenju apeliraju na Bandića. “...očekujemo da će i gradonačelnik, kao legalist, postupiti sukladno toj odluci i napokon prestati osporavati pravo Skupštine na određivanje cijene vrtića u gradu”, poručuju zastupnici.

 

Ministrica financija Martina Dalić poručuje zastupnicima da moraju, uz proračun, promijeniti i program javnih potreba u predškolskom odgoju koji su prihvatili uz proračun lani u prosincu. Nije joj jasno, kaže, zašto su prihvatili program i istodobno od Bandića tražili da pokrene javnu raspravu o novom, a nisu pokušali amandmanima utjecati na program i proračun kako bi proveli svoju volju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrtići, milan bandić, zagrebačka skupština