A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/POLICIJA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Splitska policija: Nismo mogli zatvoriti kafiće i Rivu! | Politika+
Hrvatska

KRVAVI GAY PRIDE: VIDEO Splitska policija: Nismo mogli zatvoriti kafiće i Rivu!

Čelnici policije pohvalili su zalaganje svojih ljudi, zahvaljujući kojem je broj ozlijeđenih bio mali.

FOTO: Arhiv
Piše: VLM

Čelnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije na izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuli su da su zadovoljni postupanjem policije tijekom održavanja Gay Pridea. Tvrde da su spriječili mnogo veće nerede koji su vrlo lako mogli eskalirati. Privedeno je ukupno 137 izgrednika, od toga 25 malodobnika. Svi su prekršajno obrađeni.

 

Od pet ozlijeđenih, dvojica su odvezena hitnom medicinskom pomoći zbog udaraca kamenom u glavu, dvojica sudionika zatražili su liječničku pomoć na mjestu događaja, a ozlijeđen je i jedan policajac. On se, po riječima Slobodana Marendića, načelnika sektora policije, tijelom postavio između prosvjednika i 'topovskog udara':

 

'Taj podatak govori da smo učinili sve što smo mogli da šteta bude što je moguće manja. Ni u jednom trenutku nije došlo do kontakta između prosvjednika i sudionika skupa, nitko nije uspio probiti se u kolonu,' istaknuo je Marendić, koji je pohvalio svoje ljude za zalaganje. Rekao je kako mu je žao što se, nakon što je počelo gađanje kolone kamenjem, rajčicama, petadrama i sličnim, dio prosvjednika požalio policiji da se ne osjećaju sigurnima. Ističe kako su učinili sve da im u što kraćem roku osiguraju prolaz do središta Rive, što su i učinili.

 

Ozlijeđen je i jedan izgrednik i to prilikom postupanja policije – dobio je lakše tjelesne ozljede kad su ga ukrcavali u maricu. Za vrijeme konferencije još je bio na ispitivanju u policiji, a Marendić je rekao kako postoje sumnje da je policajac prekršio ovlasti, o čemu je pokrenuta interna istraga. Još jednog policajca u općoj gužvi ugrizao je pas, koji nije pripadao ni sudioniku povorke ni napadačima.

 

Načelnik policijske uprave Ivica Tolušić napomenuo je kako policija nije mogla zatvoriti kafiće i isprazniti Rivu, što bi bilo najsigurnije i najlakše. Napominje da su i sudionici parade željeli svoje poruke prenijeti građanima. Na koncu, policija je, ističu njezini čelnici, osigurala prostor na kojemu je parada održana. Isto tako, svi sudionici su ispraćeni iz centra grada, dio njih čak i policijskim vozilima, i nakon Pridea nije bilo nikakvih nereda. Postupanje policije se nastavlja. Pregledavaju snimke i narednih dana možemo očekivati dalja privođenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, neredi, gay parada, split, prijava