A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/red%20river.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

RED RIVER: Igrica koju svakako morate zaigrati! | Politika+
IT

ZA SLADOKUSCE: RED RIVER: Igrica koju svakako morate zaigrati!

Riječ je o novoj taktičkoj pucačini iz prvoga lica smještenoj u Tajikistan. Protagonisti su dakako amerikanci; točnije, tim specijalaca.

Piše: Link

Ako u zadnje vrijeme ne skidate oči sa CNN-a i bojite se izbijanja Trećeg Svjetskog Rata, tada je Operation Flashpoint: Red River – igra za vas.

 

Riječ je o novoj taktičkoj pucačini iz prvoga lica smještenoj u Tajikistan. Protagonisti su dakako amerikanci; točnije, tim specijalaca koji uključuje klase Riflemana, Scouta, Auto Riflemana i Grenadiera. Priča ove igre je ujedno njena najveća mana ali i prednost. Naime, scenarij i interakcija igrača sa drugim likovima je sjajna. Ratne doskočice, prepucavanja, i svi ostali dijalozi i događaji učinkovito vas uvlače u ratnu virtualnost.

 

S druge strane, igra je gotovo sladunjavo amero-patriotska. Američko-arapski sukobi skoro da su doživljeni kao trajno nastojanja amerikanaca da pomognu napaćenim civilima. No kako god bilo, u sukob se uskoro upliće i Kina, te on poprima puno šire, ozbiljnije i manje sladunjave konotacije. Što se tiče samog puškaranja, ono je okosnica cijelog Red River iskustva. Naime, ovo nije bezumni Call of Duty, ovo je igra u kojoj vas jedan metak može ubiti. Taktika je stoga prioritet. Non stop morate paziti na vaš tim te im izdavati zapovijedi, kako bi bili čim učinkovitiji. Zapovijedi se izdaju pomoću jednostavnog radijalnog komandnog menija, a uključuju; promjenu lokacije, bacanje u zaklon, pokrivanje vatrom itd.

 

Također, morate uvježbavati i vlastite borbene sposobnosti. Ovdje se naime puca na udaljenostima od pedesetak metara i više. Teren je ogroman i pun zaklona, pa zaboravite da ćete poput Ramba dušmanima sasipavati enormne količine olova u dušmanska im prsa. Oh, ne, ovdje igrate kao u Paintballu. Ispucavate kratke kontrolirane rafale ili pojedinačne izboje i dobro pazite kamo će vaši meci pasti. Npr., dok nekoga gađate na dvjesto metara, morate malo podići cijev vaše puške, kako bi se tanad donekle oduprijela gravitaciji i pala na pravo mjesto.

 

Premda se ovo čini teško, ovo je glavna čar igre. Sve ostalo poput lijepe, ali nikada prekrasne grafike, vožnje u džipovima ili helikopterima - tek su sporedne kulise. Međutim, borba je donekle nagrđena ponekad lošom umjetnom inteligencijom vaših protivnika. Istina, u većini slučajeva reagiraju dobro. Skrivaju se i napadaju u grupama, no kadkata vas neće na vrijeme detektirati i općenito će se ponašati kao – idioti. No te su situacije rijetke, te se ne dotiču toliko pripadnika vašeg tima. Upravo suprotno, vaši suborci će vam gomilu puta spasiti život. Precizni su, slušaju, no katkada se nepotrebno izlažu neprijateljskoj vatri. No i uz vašu najbolju volju i taktiku, uvijek vam se može desiti da vas upokoji neki zalutali metak. U najboljem slučaju, taj će vas metak samo raniti, a onda se morate liječiti.

 

Proces zaustavljanja krvarenja i liječenja rana traje kakvih petnaestak sekundi, a vi ste pritom izvan akcije. Možete liječiti i suborce, kako bi sačuvali optimalnu udarnu moć svojeg tima. Moramo pohvaliti i autentičnost naoružanja. Posebno su nas se dojmili razni snajperi sa kojima ćete gađati na kilometarskim udaljenostima. Tu i tamo pokupit ćete i kakav RPG ili Stinger za eliminaciju tenkovskih ili zračnih meta. A kada objedinite sve ove elemente i dojmove pod jednu kapu, dobiti ćete izvrsnu ratnu atmosferu koja će vas tjerati na daljnje igranje. Stoga možemo donekle i zanemariti nedostatke poput problema sa umjetnom inteligencijom.

 

Možemo zažmiriti i na nešto slabiju grafiku u odnosu na konkurenciju. Naime, to su sve detalji koji ne ometaju ono što je ovdje bitno. Još nešto, toplo vam preporučamo da Red River zaigrate na PC-u. Tamo naime imate miš sa kojim je puno lakše ciljati nego sa nepreciznim konzolaškim kontrolerom. Zvuk je na razini, a glasovi vaše virtualne braće po oružju su solidni i ne iritiraju. No usprkos svemu, ovo ipak nije čistokrvna ratna simulacija. Ako želite nešto takvo, i posjedujete dovoljno jak PC, tada vam preporučamo da nabavite ARMA-u 2. No i u Red Riveru ćete pronači dovoljno autentične ratne akcije koja će vas zadržati pred monitorom dok ga ne pređete do kraja.

ŽANR: Taktički FPS
OCJENA: 8/10
PLATFORME: PC, PS3, Xbox 360


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

red river, igrica