A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pplus-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosor: 300.000 osiguranika iz II. stupa imat će 25 % manje mirovine | Politika+
Mojbiz

REALNOST: Kosor: 300.000 osiguranika iz II. stupa imat će 25 % manje mirovine

Oko tisuću žena koje su po novim pravilima prve otišle u mirovinu samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25 posto manju mirovinu, kaže Kosor.

Piše: VLM

 Od Vlade traži da svima omogući odlazak u mirovinu po uvjetima iz I. stupa.Na očitu nepravdu prema kojoj građani koji su izdvajali i za II. stup sada imaju oko 25 posto manje mirovine nego što bi imali da su uplaćivali samo u I. stup, osvrnuo se danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.– Devet godina nakon provedbe mirovinske reforme, oko tisuću žena koje su po novim pravilima prve otišle u prijevremenu mirovinu shvatilo je da samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25 posto manju penziju. Velik će problem nastati u idućih nekoliko godina kada će prema procjenama u tom neravnopravnom položaju naći između 100 i 130 tisuća građana – rekao je Darinko Kosor.

Stoga od Vlade traži da najkasnije za godinu dana svim osiguranicima omogući izbor žele li ostati u II. stupu, odnosno dopustiti im da u mirovinu odu po uvjetima iz I. stupa.

– To je jedino rješenje koje bi bilo pravedno. Jer, oni koji su jednako uplaćivali moraju imati i jednake uvjete pri odlasku u mirovinu – tvrdi Kosor. Stoga će sutra početi velika HSLS-ova akcija u 120 gradova i općina gdje će građani moći potpisati peticiju za spomenute zakonske izmjene, ali će HSLS provesti i edukativnu akciju u kojoj će građane upoznati sa svim detaljima koji se tiču uvjeta odlaska u mirovinu.

Darinko Kosor tvrdi da su mirovine osiguranika iz II. stupa manje zbog toga što pravo na dodatak imaju samo osiguranici iz I. stupa, te zbog toga što je sadašnje izdvajanje za II. stup premalo.
– U idućih nekoliko godina, ako želimo održiv sustav, moramo povećati izdvajanja za II. stup na najmanje 10 posto – tvrdi Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IIstupanj, mirovinska reforma, HSLS