A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/slavonska.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

ZET i ZGparking za park&ride kartu traže 515 kn, Grad ih odbio | Politika+
Zagreb

BEZ DOGOVORA: ZET i ZGparking za park&ride kartu traže 515 kn, Grad ih odbio

Direktor Zagrebparkinga tvrdi kako voditelj ZET-a nije bio pozvan na sastanak te da nisu o tome trebali ni razgovarati.

FOTO: Sustavom bi, smatra se, gradski promet bio rasterećen Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Piše: VLM

Park&ride sustav koji bi trebao smanjiti broj vozila u centru grada mogao bi propasti zbog neslaganja Grada, ZET-a i Zagrebparkinga oko cijene!

Naime, kako nam je rekao Mijo Bezer, zadužen za promet u Zagrebu, Ured za promet traži da cijena za parkiranje i vožnju javnim gradskim prijevozom bude manja od 300 kuna, dok Holdingove podružnice smatraju da bi mjesečna karta trebala biti 515 kuna!

Javni interes

– Cijena koju oni traže nije pristupačna za građane. Do srijede se trebaju dogovoriti. Ako to ne učine, ja ću organizirati sastanak na višem nivou – rekao je Bezer, koji apelira na ZET i Zagrebparking da konačno shvate svoju odgovornost. Zaprijetio je da će, bude li to potrebno, cijenu "progurati" preko Skupštine.

– Smatram da je potrebno da sjednemo s Baričevićem (direktor ZET-a) i da mu ponovno objasnimo po čemu se park&ride u svijetu isplati. Iz ZET-a su rekli da je mjesečna karta 290 kuna, a toliko traže i za park&ride, no smatram da je količina korištenja park&ridea daleko manja nego što je to ZET ukalkulirao u ovu cijenu – ističe Bezer. Zagrebparking, dodao je prvi čovjek parkinga, smatra da njihov dio mjesečne karte stoji oko 225 kuna, što bi zajedno sa ZET-ovim pokazom bilo 515 kuna.

Podružnicama je postavio ultimatum: "Ako se do srijede ne dogovore, mi možemo izaći prijedlogom prema gradonačelniku, a on prema Skupštini koja donosi odluku. Pa tko ih subvencionira – mi – Grad je stopostotni vlasnik".

Odluka sljedeći tjedan

Direktor Zagrebparkinga bio je zatečen stavovima Bezera.

– Kako je on došao do te cijene? Neka mi to elaborira. To nije cijena koju sam ja predložio (predložio je oko 200 kuna na mjesec op.a.). Baričević nije bio pozvan na sastanak te sam napomenuo da nije moguće da o tome razgovaramo kad treća strana nije prisutna. Pitanje jest, ako je ZET-ov pokaz 290 kuna, kako onda karta može stajati 300 kuna? Možda nismo trebali o tome razgovarati. Holding ionako nije izišao sa službenim stavom o tome. Sljedeći tjedan ćemo razgovarati konkretno – uzvratio je Robert Mišeta.

Podsjetimo, park&ride parkirališta bi se gradila na Velesajmu, kod maksimirskog stadiona, Trgu Francuske Republike, okretištima Prečko i Dubrava te u Vrapču.

 
"Na Gornjem gradu automobili ne trebaju"

- Ne smije se dogoditi da kao nekada od automobila na Gornjem gradu ne možeš prolaziti. Gradonačelnik je imao težak posao da Gornji grad oslobodi automobila, muku je mučio s tim i mislim da to nije potrebno. Tamo nam automobili ne trebaju, a mislim da je to i stav gradonačelnika, rekao je Davor Jelavić, pročelnik gradskog Ureda za promet, koji strahuje od prenapučenosti povijesne jezgre oko Markova trga u slučaju da se omogući svima parkiranje nadomak Sabora.

Mijo Bezer, pomoćnik Jelavića, također tvrdi kako u ovom trenutku prijedlozi koji pristižu iz Zagrebparkinga (traže da se ukinu rezervacije stanara) nije moguće realizirati.

– U lovu postoji divljač koja je zaštićena, a mi ćemo sve učiniti da nam Gornji grad bude zadovoljan. Tu je bilo niz ideja, no one su trebale ostati u krugu radne skupine, ali ima ljudi koji to lansiraju – rekao je Bezer. Dodao je kako je moguće da će se u Mesničkoj ponovno iscrtati parking mjesta, no o tome treba odlučiti gradonačelnik

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, zet, ZAGREB PARKING