A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/konzumacija%20povrća4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dioničarski ugovor o Ini mogao bi ići u ponovnu izmjenu | Politika+
Energetika

"SJEDNICA VLADE": Dioničarski ugovor o Ini mogao bi ići u ponovnu izmjenu

Ranije najavljeno ograničavanje stjecanja vlasničkog udjela, o čijim se izmjenama govorilo, Vlada ipak neće staviti na dnevni red.

FOTO: Ministri su prije sjednice Vlade poduprli konzumiranje domaćeg povrća kušajući krastavce, čija je prodaja pala zbog straha od zaraze bakterijom E. Coli Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Piše: VLM

Ugovor o međusobnim odnosima dioničara u Ini, odnosno Vlade i MOL-a mogao bi ići u ponovnu izmjenu, zaključeno je Vladinom odlukom o davanju suglasnosti za vođenje pregovora oko izmjene ugovora donesenom na sjednici Vlade.

 

Pisani zahtjev za pokretanje postupka pregovora podnijet će Ministarstvo gospodarstva. Ugovor je potpisan u srpnju 2003. godine, a prve izmjene i dopune bile su u siječnju 2009. godine.
Kako je naveo ministar gospodarstva Đuro Popijač, cilj pregovaračkog postupka je osiguranje učinkovitije realizacije ciljeva iz ugovora, a prije svega zadržavanje i jačanje zaštite nacionalne energetske stabilnosti te poboljšanje poslovanja Ine i njezine tržišne pozicije u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i jadranskoj regiji.Na ovaj će se način u stvari smanjiti prava MOL-a u Ini. No ranije najavljeno ograničavanje stjecanja vlasničkog udjela, o čijim se izmjenama govorilo, Vlada ipak neće staviti na dnevni red.
Vlada je na sjednici odlučila da se 23. kolovoza proglasi spomen-danom Europskog sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.Za Brijune Rivijera uskoro će se raspisati natječaj za koncesiju, odnosno za razvojni program na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina – Monumenti. Planira se između ostalog otvoriti 1850 kreveta i luke nautičkog turizma, a prije objave natječaja potrebna je i prethodna suglasnost županije te gradova Vodnjana, Pule i Fažane.Vlada je predložila za poduzetnike dugo očekivani zakon o potvrđivanju odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s EU kojim se mijenja protokol 4. Konkretno, domaći poduzetnici koji su ugrađivali proizvode iz drugih zemalja nisu imali pravo na carinsku povlasticu, odnosno nultu stopu carine.

 


– Primjerice, domaći tekstilci koji uvoze inpute iz Turske nisu mogli taj proizvod u EU izvoziti kao domaći proizvod. Također se to nije odnosilo na ribu koja se prerađivala u Albaniji – rekla je ministrica financija Martina Dalić. A izmjenom ovoga zakona to će se promijeniti.

Premijerka Jadranka Kosor pohvalila se izuzetno dobrim gospodarskim pokazateljima za travanj pa je tako izvoz na godišnjoj razini rastao za 36,3 posto, a u odnosu na ožujak 46,2 posto. Industrijska proizvodnja rasla je 2,7 posto, trgovina na malo 6,7 posto, a turizam 22 posto.Nacrtom prijedloga zakona o sudovima za mladež Vlada između ostalog predlaže da obvezna obrana maloljetnika nije ovisna o težini kaznenog djela, a branitelj maloljetnika može biti samo odvjetnik. Zatim, predviđena je obveza hitnog postupanja u svim predmetima za kaznena djela, a kao sankcije predviđaju se odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosne mjere.

Za razliku od važećeg zakona pravilo je da se maloljetnika smješta u ustanovu zatvorenog, zavodskog tipa, a ne u istražni zatvor. Novina je i odredba kojom se određuje obvezno ispitivanje maloljetnika kao prve dokazne radnje u postupku, a maloljetnici će se moći ispitati kod kuće, zbog smanjenog stresa, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.Kosor: Identitet ćemo čuvati i kad uđemo u EU

Premijerka Jadranka Kosor osvrnula se je na početku sjednice Vlade na dolazak Svetog Oca u Hrvatsku, istknuvši njegovu, ali i potporu Svete stolice za završetak pregovora s EU. Podsjetila je i na potporu koja je dana u vrijeme dogovora arbitražnog sporazuma i rješenja za granično pitanje sa Slovenijom.
- Radosni smo što nam dolazi Sveti Otac s porukama nade i ljubavi. Ponosni smo na kršćanske korijene i identitet koji ćemo čuvati kada budemo i dio EU. Posjet Pape Benedikta XVI. donosi izgradnju Hrvatske kao mjesta mira, dijaloga i prosperiteta – rekla je Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ina, mol, vlada