Mojbiz

"DIVLJA GRADNJA": Divlja gradnja - Vlasnicima bespravnih objekata rok za dobivanje dozvola dvije godine

Divlja gradnja: Tko ne legalizira objekt, ostaje bez vode, struje...

Piše: VLM

Još se ne zna visina naknade, ali se zna da će ovisiti o vrsti građevine, što znači da će biti viša za apartmane i vikendice.

 

Vlasnici bespravnih kuća dobit će rok od samo dvije godine za pokretanje postupka legalizacije! A tko to ne učini u dvije godine, prijeti mu zabrana dobivanja komunalnih priključaka, što bi moglo značiti da će bez struje ili vode ostati i oni koji su do priključka na električnu mrežu ili vodovod došli iako nemaju građevinsku dozvolu!Dakle, tko se ne odazove pozivu na legalizaciju, prvo će na vrat dobiti građevinske inspektore, a nakon toga bit će mu onemogućeni svi pravni poslovi: komunalni priključci, upisi i promjene upisa u zemljišne knjige, obavljanje gospodarskih djelatnosti u toj kući, prodaja građevine ili zemljišta na kojem je ona izgrađena te zaključivanje drugih pravnih poslova: dizanje kredita, osiguravanje kuća, davanje u najam...

Prijedlog zakona koji bi na sjednici Vlade trebao biti idućeg tjedna još nije objavljen, no iz onoga što smo doznali proizlazi da je vlast vrlo čvrsto odlučila bespravnu gradnju riješiti u roku od dvije godine i pri tome još dobro zaraditi, velik novac slio bi se i u blagajne lokalnih vlasti, ali i u državni proračun, ukupno možda i više od 10 milijardi kuna.Kao i do sada, svatko tko želi legalizirati bespravnu kuću mora platiti komunalni doprinos lokalnim vlastima, koje same određuju visinu tog doprinosa i može se kretati od 50 do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o atraktivnosti lokacije i veličini kuće. Uz to se plaća i neka vrsta kazne, odnosno naknade za štetu počinjenu u prostoru, a ona u ovom trenutku iznosi polovicu komunalnog doprinosa.

 

Vlada će sada odrediti novu visinu te naknade, a kolika će ona biti, još nije poznato, očito je da se o tome lome koplja.Jer, ako je ta kazna previsoka, vlasnici kuća koji su iz nevolje gradili bez dozvole možda neće to ni moći platiti. A ako je preniska, mogla bi stimulirati novu divlju gradnju. Poznato je zasad i da će visina naknada ovisiti o namjeni građevine, o tome je li to jedina kuća vlasnika u kojoj i stanuje ili zgrada koja služi poljoprivrednicima... To znači da bi naknade bile visoke ako je riječ o gradnji apartmana na moru ili stanova za prodaju.Čačić: Za podmirenje troškova treba osigurati kredite
Radimir Čačić, koji je kao ministar u Račanovoj vladi bespravnim graditeljima bio omogućio dobivanje komunalnih priključaka, kaže kako Vlada ne može ništa planirati na rok od dvije godine, jer joj rok istječe za šest mjeseci.

Da je ova vlast to htjela zaista riješiti, kaže, imala je osam godina vremena. – Riječ je o ozbiljnom problemu koji se ne rješava nekoliko mjeseci prije izbora. Osim toga, bez kreditnih linija za podmirenje troškova legalizacije taj plan ne može uspjeti, takvo rješenje dali smo i u programu HNS-a – kaže Čačić.

FOTO: Dino Stanin Pixell

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dozvole za legalizaciju, divlja gradnja