A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/skolstvo-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Skandal na državnoj maturi: U zadarskim gimnazijama našli 100 istih eseja | Politika+
Hrvatska

ISTRAGA: Skandal na državnoj maturi: U zadarskim gimnazijama našli 100 istih eseja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo je istragu u zadarskim gimnazijama.

Piše: Jutarnji list

Nitko od 14 maturanata zadarske Gimnazije Jurja Barakovića koji su se našli pod sumnjom da su prepisali eseje na državnoj maturi neće biti izbačen iz daljnje utrke za studentski indeks . Naime, istragom koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a koja je bila proširena na sve zadarske maturante, pronađeno je još 86 eseja gotovo identičnog sadržaja.

Od 100 spornih eseja na višoj A razini, 63 napisali su učenici Gimnazije Jurja Barakovića, a 37 ostalih zadarskih gimnazija. Prema očitovanju školskog povjerenstva, sve je učenike za maturu iz hrvatskoga jezika pripremala ista profesorica, Tatjana Kamber, koja uz to drži pripreme i u Agenciji intelektualnih usluga ACRO.


- Povjerenstvo je zaključilo kako tu nije riječ o prepisivanju, već da su učenici jednostavno bili trenirani za takvu formu eseja, što u samoj školi, a što na pripremama u Agenciji ACRO - za Jutarnji je rekao ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka i dodao kako će neki izgubiti čak 15 od 40 bodova.

>>Jutarnji list


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠKOLA, ZADAR, GORAN SIROVATKA, NCVVO, ACRO, ŠKOLSTVO