A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/vattenfall-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemačka od 2022. bez nuklearne energije | Politika+
Mojbiz

PRIJELOMNA ODLUKA: Njemačka od 2022. bez nuklearne energije

"Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije," kaže ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen.

Piše: Hina

Njemačka vladajuća koalicija usuglasila se da će do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore i tako Njemačku pretvoriti u prvu industrijsku silu koja se odrekla nuklearne energije, javljaju agencije.

Odluku je objavio ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen nakon višesatnog sastanka vladajuće koalicije koji je trajao do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak.

Njemačka ima 17 reaktora. Rottgen je rekao da osam najstarijih, koji su prestali s radom iz sigurnosnih razloga nakon nesreće u japanskoj Fukushimi, neće više biti pokrenuti. Šest drugih reaktora prestat će s radom do 2021. godine, a preostale tri najmlađe njemačke nuklearke zaustavit će se godinu kasnije, prenose Reuters i BBC.

"Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije", rekao je Rottgen.

Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako da to nadoknadi.

Odluka o zaustavljanju njihova rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala prošle godine i odlučila im produljiti radni vijek, piše AFP. No, nesreća u Fukushimi u ožujku i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno povjerenstvo koje je ponovo odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama. Zaključci toga povjerenstva predstavljeni su članicama vladajuće koalicije u nedjelju.

Ovu odluku mora potvrditi parlament, ali pretpostavlja se da to neće biti problem jer su članovi oporbenih socijaldemokrata i zelenih bili uključeni u rad povjerenstva.

Zatvaranju nuklearki se protive četiri velike kompanije, RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na njemačku industrijsku bazu.

Korištenje nuklearne energije već je godinama prijeporno pitanje u Njemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je i povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u ožujku, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a. I ovoga vikenda deseci tisuća Nijemaca u nekoliko su gradova prosvjedovali protiv nuklearne energije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zeleni, fukushima, nuklearka, nuklearna energija, e.on, vattefall, rwe, angela merkel, Norbert Rottgen