A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/LUKA%20VUKOVAR.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska između Dunava i Jadrana | Politika+
Mojbiz

PREDVIĐANJA: Hrvatska između Dunava i Jadrana

Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja ima privilegije da ima i obale Dunava i obale Mediterana to jest Jadranskog mora.

Piše: DW

Hrvatska i Mađarska gospodarska komora su u Bruxellesu organizirale konferenciju u kojoj se Europa podsjeća na brojne poslovne šanse koje pruža rijeka Dunav - i konkretno šanse za Hrvatsku koja ima i Dunav i more.

Konferencija naslovljena "Unaprjeđivanje poslovne suradnje u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju" je podsjetila na prilike koje se pružaju za čitavu podunavsku regiju gdje je upravo Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima i Dunav i pomorske luke, mnogo prije njenog sliva u Crno more.

„Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja ima privilegije da ima i obale Dunava i obale Mediterana to jest Jadranskog mora. Tu našu jedinstvenu ulogu možemo značajno emancipirati kroz aktivno sudjelovanje u Dunavskoj strategiji, ali isto tako kroz Jadransko-jonsku inicijativu i Uniju za Mediteran.

To su dvije dimenzije hrvatske vanjskopolitičke aktivnosti koje će biti velika buduća gradilišta u idućih desetak godina, nakon što za koji tjedan riješimo strateški cilj - a to je pristupanje Europskoj uniji", smatra je Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija nakon konferencije u Bruxellesu.

Od Vukovara do Rijeke

Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore podsjetila je na gospodarske potencijale Dunavske regije i onog dijela Hrvatske koji se nalazi u blizini Dunava, i to kako kada je riječ u samom transportu, ali i u drugim sektorima: "Imali smo prezentaciju luke Vukovar i njezinih potencijala. Otvaraju se mogućnosti zajedničkih ulaganja i stranih investicija, a ne treba zaboraviti niti potencijale kada je u pitanju poljoprivreda."

Driktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević je podsjetio da bi njegova luka mogla imati veliku ulogu i u trgovinskoj razmjeni Europe sa prekomorskim, osobito dalekoistočnim lukama. Tu se nudi prometni koridor koji bi iz luke u Vukovaru kopnom vodio do pomorskih luka u Rijeci i Pločama, preko kojih bi roba i iz središnje Europe mogla brže i povoljnije doći do dalekoistočnih odredišta poput Kine.

U Vukovaru su izračunali da bi se tako put skratio za pet do sedam dana, a uvoznicima bi značio manji trošak prijevoza od dolar do dva po toni robe. Direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević je izvijestio kako je njemačka riječna luka u Nürnbergu već počela suradnju s Vukovarom, a u ovoj ponudi sudjeluju i Hrvatske željeznice i luke Rijeka i Ploče.Hrvatska između Dunava i Jadrana