A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zupcanik.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Revolucija u medicini - struja iz krvotoka | Politika+
Zdravlje

STRUJA IZ KRVOTOKA: Revolucija u medicini - struja iz krvotoka

Snaga srca i krvotoka mogla bi u budućnosti napajati pacemakere i druga medicinska pomagala zahvaljujući razvoju tehnologije mikroturbina.

Piše: Dnevnik.hr

Usađena medicinska pomagala kao pacemakeri, dozeri lijekova i senzori krvnog tlaka trebaju energiju kako bi radili. Taj problem mogao bi biti riješen s ovom novom tehnologijom čime bi se eliminirala potreba za povremenim zahvatima su se mijenjale baterije na pomagalima.

Tim švicarskih istraživača koji radi na izradi prototipa ove turbine zasad testira uređaj na cjevčicama koje imitiraju arterije u koje bi se ubuduće uređaj mogao smjestiti. Turbina može proizvesti 800 mikrowatta struje, što je dovoljno energija da napaja pacemaker.

Najveći problem sa novom tehnologijom moglo bi biti – začepljivanje žila. Naime, krv koja bi se uhvatila na samoj turbini bi se najvjerojatnije zgrušala što bi moglo rezultirati začepljivanjem žila.

Istraživački tim napominje kako je ovo samo početak istraživanja ove tehnologije i kako se nadaju uz daljnja istraživanja usavršiti ovaj uređaj. Konkretna godina početka korištenja tako zasad ostaje nepoznata.