A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/PIRAMIDE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Egiptu pronađeno još 17 piramida | Politika+
Znanost

NOVE PIRAMIDE: U Egiptu pronađeno još 17 piramida

Čak 17 'izgubljenih' piramida nalaze se među građevinama identificiranim putem satelitskih snimki Egipta.

Piše: Dnevnik.hr

Pregledom infracrvenih snimki otkriveno je i više od tisuću grobnica i gotovo 3.000 naselja, javlja BBC. Probna iskopavanja potvrdila su otkrića, uključujući i dvije piramide. 'Iskopavanje piramide je san svakog arheologa', kazala je dr. Sarah Parcak, jedna od pionira u programu 'svemirske arheologije' u laboratoriju u Birninghamu u Alabami koji sponzorira NASA.

Dr. Parcak je bila zapanjena koliko su toga ona i njezin tim pronašli. 'Vrlo smo intenzivno radili na ovom istraživanju više od godinu dana. Kada smo pobrojali sve što smo pronašli nisam mogla vjerovati da smo diljem Egipta locirali toliko nalazišta'.

Tim je analizirao slike sa satelita koji se nalazi u orbiti udaljenoj od Zemlje 700 kilometara, a koji je opremljen moćnom, supermodernom kamerom koja na površini Zemlje može snimiti objekte manje od jednog metra u promjeru.

Infracrveno snimanje je korišteno kako bi se ispod površine otkrili različiti materijali. Stari Egipćani su svoje građevine i kuće gradili od cigli napravljenih od blata i gline. To su puno gušći materijali od tla koje ih okružuje pa se obrisi kuća, hramova i grobnica vrlo lijepomogu vidjeti na snimkama.

'To samo pokazuje kako je lako podcijeniti i veličini i opseg naselja iz prošlosti', kazala je dr. Parcak koja vjeruje kako ni ovdje nije kraj otkrićima te da Egipat krije još puno tajni.
Piramide (Foto: Guliver/Thinkstock)