A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mercator-005.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Matej Lahovnik: Prodaja Mercatora test slovenske kredibilnosti | Politika+
Burze

SPAJANJA I PREUZIMANJA: Matej Lahovnik: Prodaja Mercatora test slovenske kredibilnosti

"Prodaja Mercatora bit će nedvosmislen pokazatelj o tome je li što ostalo od naše kredibilnosti na međunarodnom tržištu kapitala."

Piše: Hina

Uspije li najavljena nova prodaja natpolovičnog paketa dionica Mercatora, povjerenje stranih investitora u takve postupke u Sloveniji moglo bi se popraviti, ocijenio je u subotu za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" Matej Lahovnik, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi premijera Boruta Pahora.

"Prodaja Mercatora bit će nedvosmislen pokazatelj o tome je li što ostalo od naše kredibilnosti na međunarodnom tržištu kapitala", rekao je Lahovnik.

Dodao je da je još prije napuštanja vlade sredinom prošle godine od istaknutih predstavnika investicijskih banaka morao slušati kritike da se u Sloveniji jednom započeti postupci prodaje dionica velikih kompanija i banaka u pravilu prekidaju, kako se pokazalo u prošlosti prilikom pokušaja prodaje Telekoma Slovenije i nekih banaka u državnom vlasništvu.

"Prilikom zadnjeg natječaja za četvrtinu dionica Mercatora, ponuda hrvatskog Agrokora bila je 44 milijuna eura više od sljedeće najpovoljnije ponude. Ako se to ponovi i na sljedećem međunarodnom tenderu za prodaju natpolovičnog paketa dionica, postat će jasno da ugledni strateški investitori za Mercator nisu zainteresirani", izjavio je Lahovnik za ljubljanski "Dnevnik".

Zbog "političko-ekonomskog inženjeringa" izvedenog pod prijašnjom vladom i promijenjene vlasničke strukture sada je Mercator, koji je prethodnih godina prodirao sa slovenskim markama na Balkan, u situaciji da se mora braniti pred kupcima s Balkana, ilustrirao je Lahovnik poziciju u kojoj se nalazi najveći slovenski trgovački lanac.

S druge strane, eventualna uspješna prodaja Mercatora uglednom stranom kupcu bi "barem malo oživjela slovensko tržište kapitala koje je klinički mrtvo", naveo je.

Dodao je da se u novi postupak prodaje ne bi se smjela miješati politika i da je kupcima svejedno je li Mercator u slovenskom ili stranom vlasništvu jer se ponašaju racionalno i kupuju ondje gdje je jeftinije.

Pivovarna Laško (PL) i skupina banaka-suvlasnica Mercatora najavili su da će vjerojatno idućeg tjedna potpisati sporazum o objedinjavanju svojih vlasničkih udjela, kako bi više od polovice dionica Mercatora prodali na međunarodnom tenderu do kraja ove godine.

List podsjeća da se Lahovnik za vrijeme dok je bio ministar protivio prodaji Mercatora nekom od izravnih konkurenata u regiji, ali i idejama da država preko svojih fondova ponovo otkupi dionice Mercatora što ih je prijašnja vlada "ispod stola" prodala Istrabenz holdingu i Pivovarni Laško, a koje su im kasnije zbog nepodmirenih dugova zaplijenile banke.