Regija

RAZOČARANI HRVATSKOM DIPLOMACIJOM U SRBIJI: DSHV u kampanji za izbore novog saziva HNV-a u Srbiji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji se uključio u izbore za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), priopćio je u četvrtak da je ohrabren potporom pripadnika hrvatske manjine njihovim kandidatima, ali je razočaran postupcima državne administracije i hrvatske diplomacije u Srbiji.

DSHV je početkom rujna donio odluku da se uključi u izbore za zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji i bude stožerna stranka izborne liste „Hrvati (i dalje) zajedno“, koja je pobijedila na prethodnim izborima za HNV.

„Programska platforma je dalje nastaviti ostvarivati djela koje smo započeli prije četiri godine: sinkrono djelovanje s političkom strankom (DSHV-om), daljnje razvijanje institucija hrvatske zajednice, dovršetak Hrvatske kuće u Subotici i kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, opće kadrovsko i snaženje obrazovanja na hrvatskom jeziku, vidljivost u hrvatsko-srpskim odnosima“, izjavio je tim povodom predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Nastupamo s izbornom platformom kontinuiteta, kazao je Žigmanov dodavši da će se "nastaviti i nadograditi djelovanje do sada najuspješnijeg saziva manjinskog samoupravnog tijela hrvatske zajednice“.

Stranka je u proteklih desetak dana organizirala prikupljanje potpisa za kandidate ove izborne liste u 20-tak mjesta Vojvodine u kojima žive pripadnici hrvatske manjine: Subotici, Tavankutu, Monoštoru, Vajskoj, Sonti, Žedniku i drugima, a čelnik DSHV-a ističe da je ohrabren odzivom pripadnika hrvatske zajednice.

S druge strane, Žigmanov dodaje kako je razočaran procedurama državne administracije, koja je po njegovom riječima složena, dok se upis u posebni birački popis hrvatske manjine dodatno otežava.

Čelnik stranke kritike je putem Twittera uputio i na račun hrvatske diplomacije u Srbiji zamjerivši njihovim predstavnicima da nisu pokazali "nikakav interes" za izbore za najznačajniju instituciju hrvatske zajednice u Srbiji.

Istodobno, ustvrdio je, „dio mreže aktivista koju su uspostavili veleposlanik i generalni konzul u Subotici prilježno rade na bojkotu izbora - zadaća im je da izbori ne uspiju!“.  

Izbori za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji bit će održani 13. studenog po dva modela: izravnim glasovanjem i putem elektorskog sustava.

Hrvatska manjina svoje će predstavnike u tome zastupničkom tijelu od 29 članova birati putem elektorskog sustava, na takozvanoj elektorskoj skupštini.

Za njezino održavanje potrebno je osigurati prisutnost najmanje 60 elektora, koji moraju imati pismenu potporu najmanje 60 pripadnika hrvatske manjine.

Za sada, javno prikupljanje potpisa za elektore izborne liste „Hrvati i dalje zajedno“ jedino prikuplja DSHV i njihovi aktivisti po mjesnim organizacijama u Vojvodini.

HNV je predstavničko, nepolitičko tijelo koje hrvatsku manjinu pred državnim tijelima Srbije zastupa u području obrazovanja, kulture, informiranja i službe uporabe materinskog jezika.

Aktualna predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kandidatkinja je izborne liste „Hrvati i dalje zajedno“.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Tomislav Žigmanov, hrvati, vojvodina