Hrvatska

PENAVA: Pad broja Srba u Vukovaru rezultat je netočnosti popisa 2011., a ne iseljavanja

Neko je eksperimentirao s lažnim podacima, sve se vraća na stanje prije 2011.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 posto odnosno za pet posto od zadnjeg popisa stanovništva rekavši da to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011.

U srpskoj zajednici kažu pak da ni dosad nisu mogli konzumirati prava koja im pripadaju. 

Penava (DP): Neko je eksperimentirao s lažnim podacima, sve se vraća na stanje prije 2011.

Penava je ocijenio kako su ti podaci na tragu onoga što govori već više od 10 godina.  "Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima", izjavio je novinarima Penava.

Po njegovim riječima, to je sada napravljeno kako je trebalo te je vraćen mir u grad Vukovar. "Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu", kazao je dodajući kako će se, što se tiče uporabe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje prije 2011.

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar", ocijenio je Penava.

Naglasio je da svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka.

"Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, kazao je poručivši kako se nijedno pravo koje je "iskamčeno temeljem lažnog popisa" neće pustiti niti ostaviti.

Kolar (SDSS): To je posljedica događaja u proteklih 10 godina

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra kako možebitno ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena, nisu mogli konzumirati.

"Nama je isto, bilo nas 30 posto ili manje od tog postotka. Nismo uspjeli konzumirati ni dosadašnja prava tako da i iako nas bude manje od 30 posto - a do mene je došao podatak da nas je 29,73 posto - neće nas puno zaboljeti ako nam se nešto i oduzme, a nema što", rekao je Kolar. Po njemu, ništa se neće promijeniti "osim što će određenim politikama u gradu sada biti znatno lakše".

Mišljenja je kako su rezultati za Vukovar očekivani i posljedica su svega onoga što se u Vukovaru događalo posljednjih 10 godina.

"Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospješe, a događalo se svega, od napada na djecu do postavljanja dvojezičnih tabli", ustvrdio je Kolar.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATI, SRBI, PENAVA