Zagreb

EDUKACIJA: Klaićeva će kadrove za novu nacionalnu dječju bolnicu educirati u Zürichu

Piše: PolitikaPlus

Dječja bolnica u Klaićevoj potpisala je u četvrtak ugovor o suradnji sa Sveučilišnom dječjom bolnicom Zürich (KISPI), koja obuhvaća edukaciju medicinskog osoblja za dječju kirurgiju u Švicarskoj s perspektivom razmjene i drugih specijalnosti iz područja dječje medicine.

Dječja bolnica u Zürichu je najveća specijalizirana bolnica za djecu i adolescente u Švicarskoj te jedna od vodećih u Europi, ističe u priopćenju Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Suradnja sa klinikom u Zürichu intenzivna je tijekom protekle tri godine, stručnjaci iz područja plastične i rekonstruktivne kirurgije više su puta boravili u Zagrebu, a više od 20 djece bilo je uključeno u program kompleksne rekonstrukcije porođajnih anomalija šake.

Ravnatelj Klaićeve Goran Roić istaknuo je da su švicarsku bolnicu odabrali kao partnera za edukaciju kadrova budući da su po broju postelja i opsegu medicinskih usluga vrlo slični Klinici za dječje bolesti Zagreb.

"Obje ustanove stavljaju naglasak na kliničke ishode, a to uključuje potpuno izlječenje uz što manji broj komplikacija, kao i ukupno zadovoljstvo naših malih pacijenata i njihovih roditelja", naglasio je.

Program počinje razmjenom dječjih kirurga čime će se, dodao je Roić, osigurati vrhunski ekspertni trening za kadrove koji će sigurno biti nositelji kliničke pedijatrijske medicine u novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici.

Sudjelovanje u ekskluzivnom programu fetalne kirurgije

Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju Stjepan Višnjić istaknuo je da se ugovorom o suradnji postojeći program širi na cijeli spektar dječje kirurgije.

Posebno ih, kaže, veseli mogućnost pristupa ostalim komparativnim prednostima KISPI-ja, prije svega istraživačkom centru te sudjelovanje u ekskluzivnom programu fetalne kirurgije.

Švicarska bolnica ujedno je i vodeći Europski centar za fetalnu kirurgiju, a do sada su zabilježili više od 350 operacija na fetusima. 

Dječji istraživački centar, koji se nalazi u bolnici, prvi je znanstveno-istraživački centar u Švicarskoj i jedan od vodećih istraživačkih centara pedijatrijske medicine i medicine mladih u Europi, isključivo posvećen razvijanju algoritama visoko preciznih ranih dijagnoza i inovativnih terapijskih pristupa.

Ravnatelj kirurgije u KISPI-ju Ueli Möhrlen poručio je da je ponosan na suradnju dviju institucija, te je podsjetio da prvi hrvatski stipendist uspješno završava svoj "observership" staž u Zürichu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EDUKACIJA, Klaićeva bolnica