Hrvatska

MILANOVIĆ O PUTINOVOM GOVORU: Ovo je užasno opasna situacija

Piše: PolitikaPluS/Hina

Predsjednik Zoran Milanović, koji je sudjelovao na konferenciji Dan velikih planova komentirao je situaciju s Ukrajinom i poruku Vladimira Putina da će Rusija koristiti "sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoje ljude".

Ovo je užasno opasna situacija. Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova sakoa”, rekao je Milanović. Dodao je kako ne želi klimati glavom te da mu ne preostaje ništa drugo nego da olakša svoju dušu i govori nešto s pažnjom - da pritom ne napravi štetu Hrvatskoj.

Naglasio je kako Hrvatska nije sudjelovala u ključnim odlukama. Niti smo Poljaci, niti smo upali u Ukrajinu. Mi smo ušli smo u NATO s primarnim ciljem da nas Amerikanci zaštite od barbarluka onih s kojima smo u povijesti imali problema - Beograda. Nit nas se pitalo, niti u tome izravno sudjelujemo - i isvaka riječ, potez i odluka mora biti dodatno izbalansirana. A ne se dati šarmirati raznoraznim inicijativama, platformama i u tome gledati prostor za osobni dobitak, kazao je Zoran Milanović.

Na pitanje ima li Hrvatska neki plan vezano za nuklearne prijetnje odgovorio je: "Hrvatska nema nuklearno oružje i članica je NATO-a koji ima članak 5 o obvezi uzajamne zaštite i garancija. Slati bilo kakvu poruku osim one da smo lojalni članicama, bilo bi pogrešno. Ukrajina nije članica NATO-a". Dodao je kako i druge članice moraju paziti na to što rade i kakve to posjedice ima za njih, a posredno i za nas. On i premijer, dodao je - na to nemaju nikakvog utjecaja. Parafrazirao je Mačekovu izjavu kazavši: "Kad se veliki tuku, mali se miču od stola". 

Na ponovljeno pitanje ima li Hrvatska plan odgovorio je: "Naravno da imamo, ali ne želim uopće razmišljati o tome da bi nam to trebalo, niti da bismo mi bili meta". Pazi što pričaš i jezik za zube kad su ozbiljne stvari u pitanju. Budi glasniji kad je u pitanju status Hrvata u BiH. Tu imaš moralnu i ustavnu obavezu, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

putin, zoran milanović