Hrvatska

Plenković o aferi Ina: Postoji rješenje da članovi uprave INA-e ne dobiju otpremnine

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da će Nadzorni odbor na ovotjednoj sjednici razriješiti situaciju oko hrvatskih članova Uprave Ine koji odbijaju podnijeti ostavke nakon velike afere u toj tvrtki, rekavši da će Nadzorni odbor "poduzeti sve mjere", uključujući i one koje su vezane za isplatu otpremnina. Plenković je također najavio smjenu cijelog Upravnog vijeća HERA-e.

Plenković je podsjetio da je odmah nakon izbijanja afere Ine pozvao na odgovornost cijelu Upravu.

To, naravno, znači na ostavke, rekao je Plenković, dodajući da su mađarski članovi i predsjednik Uprave podnijeli ostavke te da su to očekivali i od hrvatskih članova Uprave.

Ovakva megaafera koja je nanijela ovakvu štetu Ini, ali i Vladi, dovoljno je jasan razlog da se ta poruka treba i može razumjeti, rekao je.

Izrazio je nezadovoljstvo neoglašavanjem članova Uprave o aferi, nazvavši to "diskvalifikatornim elementom koji će biti razriješen ovoga tjedna na sjednici Nadzornoga odbora, koji će poduzeti sve mjere, pa uključivši i ove koje su vezane za isplatu otpremnina".

To će objasniti Nadzorni odbor. Ima rješenja, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje može li se dogoditi da ne dobiju otpremninu odgovorio je: "Može".

Vlada je danas odbila izvješće HERA-e.

“Mišljenje je negativno, rasprava će u četvrtak biti u Saboru, on je zadužen za imenovanja. Većina će biti za promjene”, rekao je Plenković.

Plenković je da bez jedinstvenog rješenja na razini Europe nije moguće donijeti odluku o plinu za poduzetnike. Nada se da će se naći rješenje krajem rujna. “Jedno od rješenja je da se smanji potrošnja, a neke članice se zalažu i za ograničenje cijene, no to mora biti doneseno na razini EU”, rekao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, ina