Zagreb

„Dublja integracija za jaču Europu“: Vodeći domaći i međunarodni stručnjaci na konferenciji o jačoj integraciji kao imperativu za stabilnost europske zajednice

FOTO: Hanns-Seidel-Stiftung
Piše: PolitikaPlus

S ciljem pružanja kvalitetne platforme za raspravu o ključnim temama integriranosti u europsko društvo i njegove vrijednosti te unapređenje europske demokracije, zaklada Hanns-Seidel-Stiftung i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske organiziraju konferenciju 20. rujna pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje Europe, koja će njegovati svoje vrijednosti i biti otporna na vanjske izazove.

 Ovom konferencijom zaklada Hanns-Seidel-Stiftung obilježit će dvadeset i pet godina djelovanja u Republici Hrvatskoj, tijekom kojih je doprinijela integraciji europskih demokratskih vrijednosti u naše društvo. Najavljeno je da će o snažnoj Europi u svijetu punom izazova i ulozi političkih zaklada okupljenima obratiti mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a nakon toga Markus Ferber, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik zaklade Hanns-Seidel-Sitftung tedr. sc. Lada Muraj, načelnica Sektora pri Diplomatskoj akademiji MVEP RH.

Nakon toga slijede dva panela. Prvi će obuhvatiti problematiku izazovnog i nepredvidivog globalnog okruženja u kojem se trenutno nalazi Europska unija. Panelisti prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, dr. sc. Tomislav Sokol, mr. sc. Josip Brkić te prof. dr. sc. Iris Goldner Lang raspravljat će o pitanjima zaštite temeljnih vrijednosti EU, Europskoj zdravstvenoj uniji, proširenju Unije u doba krize i migracijskim izazovima koji stoje pred Schengenom.

U drugom panelu u fokus će se staviti tzv. meka moć Europe, odnosno moć kroz kulturu, političke poglede i vanjsku politiku, koji će svojim izlaganjem otvoriti Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i bivši ministar vanjskih i europskih poslova. Uz zastupnika Stiera, panelisti će biti izv. prof. dr. sc. Đana Luša, dr. sc. Sandro Knezović koji će govoriti o „pametnoj diplomaciji“ malih europskih država i strateškoj autonomiji te prof. dr. sc. Božo Skoko, koji će zatvoriti konferenciju predavanjem o izazovima europskog identiteta i Europskoj uniji kao brendu.

U skladu sa svojom zadaćom i motom „U službi demokracije, mira i razvitka“ zaklada Hanns Seidel Stiftung nastavlja „odgoj za demokraciju“ i jačanje civilnoga društva. Obilježavanjem 25 godina djelovanja u Republici Hrvatskoj, još će jednom pokazati kako aktivno radi na promicanju ljudskih prava, jednakosti i diplomaciji kao ključnim europskim vrijednostima. 

 

O zakladi Hans-Seidel-Stiftung

Hanns Seidel Stiftung je njemačka politička zaklada i think-tank osnovana 1967. s osnovnim ciljem poticanja demokratskog građanskog obrazovanja, promicanja europske ideje te transatlantskog dijaloga. Zaklada ima urede u preko 60 zemalja svijeta. Prve aktivnosti u Republici Hrvatskoj Zaklada je provela krajem 1996., a 1. ožujka 1997. službeno je otvoren ured u Zagrebu uz podršku Ministarstva vanjskih poslova RH. Zaklada je posvećena demokratskom građanskom obrazovanju, a posebnu pažnju posvećuje razvijanju i jačanju suradnje i umrežavanju regionalnih i međunarodnih dionika u javnoj upravi, politici, pravosuđu, znanosti, diplomaciji i civilnom društvu.

P R O G R A M

 

15.00 – 16.00

Okupljanje i registracija

16.00 – 16.10

Moderatorica: Morana Kasapović, novinarka

Pozdravne riječi

Dr. Klaus Fesinger, regionalni direktor za jugoistočnu Europu, Hanns-Seidel-Stiftung

Dr. sc. Lada Muraj, načelnica Sektora, Diplomatska akademija MVEP RH

16.10 - 16.20

Keynote Speech

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske (očekujemo potvrdu)

16.20 – 16.30

Keynote Speech

Dublja integracija za jaču Europu
- Markus Ferber
, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Hanns-Seidel-Sitftung

16.30 – 17.15

PANEL 1

Izazovi zaštite temeljnih vrijednosti EU

- Prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, dekanica Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Europska zdravstvena unija

- Dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu

Proširenje EU u doba krize

- Mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Schengen i migracijski izazovi

- Prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

17.15 – 18.15

PANEL 2

EU kao meka moć (Soft power)

- Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom Saboru, bivši ministar vanjskih i europskih poslova

Europska diplomacija i "pametna diplomacija" malih država EU

- Izv. prof. dr. sc. Đana Luša, prodekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Strateška autonomija EU

- Dr. sc. Sandro Knezović, znanstveni savjetnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb

Izazovi europskog identiteta i Europska unija kao brend

- Prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

18.30

Svečani domjenak uz kratko obraćanje predsjednika Zaklade Hanns Seidel i zastupnika u Europskom parlamentu, g. Markusa Ferbera i veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, Nj. E. Dr. Christiana Hellbacha