Kultura

Kazalište: Svečano otvoren jubilarni 55. PIF

Piše: PolitikaPlus

Međunarodni festival kazališta lutaka 55. PIF svečano je otvoren u petak u KUC-u Travno uz poruke o važnosti lutkarstva u oblikovanju zdravog društva budućnosti, u čemu posebnu ulogu ima upravo ovaj festival, koji ove godine donosi 15 predstava u službenom dijelu programa.

"55. PIF lijepi je jubilej", rekla je urednica službenog programa Livija Kroflin otvarajući festival. "PIF je tijekom godina izgradio lijep krug svoje publike, znalačke, otvorene, radoznale, lutkarske i, ono najvažnije, krug prijatelja. Na tu publiku – na vas – mislimo svaki put kad slažemo program, i nadam se da vas i ove godine nećemo razočarati", dodala je.

U Zagrebu do 22. rujna gostuje više od 150 lutkara iz 15 različitih kazališta i 10 zemalja. Osim kazališta iz Hrvatske, publici će se predstaviti lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Francuske, Italije, Izraela, Kanade, Poljske, Slovenije, Srbije i Španjolske. Njihove će predstave, kako je rekla Kroflin, predstaviti nevjerojatno bogat svijet lutkarskoga kazališta, kroz klasične lutke i glumce, mimu, klauneriju i bufoneriju, kazalište predmeta i kazalište sjena, plesno i fizičko kazalište.

Pročelnica zagrebačkog gradskog ureda za kulturu Emina Višnić čestitala je svima koji su u ovih 55 godina "radili i rade na PIF-u", urednici programa Liviji Kroflin, organizatoru KUC-u Travno, "a najviše svim lutkarima koji uveseljavaju djecu, i nas, malo veću djecu".

Na dugovječnost festivala osvrnula se i Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija. Istaknula je kako PIF ima ogromne zasluge za razvoj discipline kojom se bavi te je, prateći razvoj lutkarskih formi i izraza, danas to jedan festival "sačinjen od kontakata sa svim najsuvremenijim disciplinama koje danas gledamo".

Osim u KUC-u Travno, programi se održavaju u Kulturno-informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru te Zagrebačkom kazalištu lutaka. Vanjski programi održavat će se u Glazbenom paviljonu Zrinjevac i na Platou Mamutice, te u Sisku na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla.

Nakon svečanog otvorenja, prikazana je predstava Kazališta lutaka Bialystok iz Poljske, "Bajka o ribaru i ribici". Festival se nastavlja u subotu, 17. rujna, kada će Zagrebom prošetati tradicionalna Pifkova povorka, nakon čega slijedi cjelodnevni kazališni program. Festival ima i bogat popratni program, koji donosi 26 događanja, među kojima jednu izložbu, četiri predstavljanja knjiga, jednu filmsku projekciju te osam radionica namijenjenih djeci, odraslima, osobama treće životne dobi i prosvjetnim radnicima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PIF, KAZALIŠTE LUTAKA