Tvrtke

CBRN: DOK-ING-ov Komodo privukao pozornost svjetskih kupaca na konferenciji NCT USA

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska tvrtka na konferenciji za kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu zaštitu predstavila se delegacijama američkih i međunarodnih organizacija iz tog segmenta

Maryland (SAD), Aberdeen Proving Grounds, 12.09.2022.Hrvatska tvrtka DOK-ING, lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene, nastupio je na sajmu NCT USA, koji se pod sponzorstvom Američke vojske održao od 6. do 8. rujna u Marylandu. Riječ je o najvažnijem američkom sajmu za kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu zaštitu (CBRN - Chemical, biological, radiological and nuclear defence).

NCT USA održava se na vojnom poligonu Aberdeen Proving Ground, najstarijem američkom vojnom poligonu, koji se koristi od ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat 1917. godine, i na kojem su testirana kemijska i biološka oružja te obrana od istih. Sajam je okupio vodeće svjetske proizvođače sustava i opreme za zaštitu od CBRN prijetnji. Na sajmu su izlagale kompanije iz niza zemalja, od Njemačke, preko Tajlanda, SAD-a, Južne Koreje, pa sve do Hrvatske, koju je predstavljao DOK-ING.

Mislav Manda, voditelj prodaje u DOK-ING-u je na NCT konferenciji sudjelovao u panel diskusiji Umjetna inteligencija i tehnologije automatizacije za nove CBRN prijetnje, a za medije je izjavio: „Iznimno je važno što se DOK-ING ove godine pojavio na konferenciji NCT USA, budući da je naš novi sustav, robotska platforma Komodo, u samom vrhu svjetskih trendova CBRN zaštite. Uvjereni smo kako će Komodo, zahvaljujući svojim naprednim karakteristikama kao što su modularna građa, mogućnost samodekontaminacije te korištenje umjetne inteligencije u svladavanju prepreka, postati važna platforma na svjetskom tržištu te značajan hrvatski izvozni proizvod. NCT USA je izvrsno mjesto za pronalaženje novih kupaca i partnera za napredne tehnologije kojima se DOK-ING ponosi.“

Razvoj i dijeljenje znanja, promicanje inovacija te izgradnja partnerstava između relevantnih vladinih, vojnih, industrijskih i znanstvenih dionika temeljne su odrednice konferencije NCT USA, jednog od međunarodnih događanja koje diljem svijeta redovno organizira nevladina organizacija CBRNe Society. Štandove 60 izlagača iz 18 zemalja svijeta je tijekom tri dana trajanja sajma razgledalo oko 400 posjetitelja, predstavnika svjetskih vlada i međunarodnih organizacija,US Army i niza oružanih snaga.

***

Tvrtka DOK-ING je inženjerski lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. DOK-ING se dokazao kao lider na međunarodnom tržištu s više od 80% tržišnog udjela svjetskog tržišta strojeva za humanitarno razminiranje. Posluje s klijentima u više od 40 zemalja svijeta. DOK-ING se bavi integracijom vlastitih inovacija i novih tehnologija, razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima, prvenstveno za vojnu inženjeriju, NKBR (nuklearno kemijsko biološko i radiološko), krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je prepoznata po tome što je inovativnim pristupom promijenila industrijski krajolik te je osvojila više od stotinu međunarodnih nagrada u područjima poslovanja, inovativnosti i tehnologije.