Kolumne

KOMENTAR: Samo u prvih šest mjeseci 2022. ukradeno 100 milijuna eura NFT-ova

Piše: Politikaplus

Krenulo je kao odličan koncept - NFT (non-fungible token ili nezamjenjivi žeton) je zamišljen kao neka vrsta digitalne potvrde o vlasništvu. Primjena je moguća u digitalnom svijetu kako bi, primjerice, autor dokazao da je neko digitalno djelo poput slike ili skladbe njegovo. Primjena je moguća i u stvarnom svijetu, gdje NFT u teoriji može biti digitalni potpis, dokaz vlasništva nad nekretninom, vozilom ili fizičkim umjetničkim djelom poput skuplture.

Slično kriptovalutama, NFT-ovi koriste kriptografiju i tehnologiju blockchaina kako bi pratili transakcije u kojima su sudjelovali. Krajnje pojednostavljeno, u samoj datoteci NFT-a, koja je vidljiva svima na internetu, upisani su svi dosadašnji vlasnici. Tehnologija je to, tvrde njeni pobornici, koja će olakšati poslovanje i donijeti mnoge dobrobiti ljudima. Sve to bez središnjeg autoriteta, posve decentralizirano i digitalizirano.

U praksi, NFT se pokazao tek izvrsnim poligonom za prevare. Londonska kompanija Elliptic, specijalizirana upravo za otkrivanje računalnog kriminala vezanog uz kriptovalute i druge digitalne tehnologije, u nedavno objavljenom izvješću tvrdi kako je u prvih šest mjeseci 2022. ukradno oko NFT-ova u vrijednosti od 100 milijuna eura, uz prosječnu vrijednost od 300 tisuća eura po slučaju krađe.

Umjesto vrhunske tehnologije budućnosti, NFT-ovi i kriptovalute postaju u najboljem slučaju prilike za beskrupulozne špekulante, a u najgorem slučaju predmet krađe od legitimnih vlasnika. Čini se kako središnje banke, agencije za nadzor tržišta i drugi kontrolni mehanizmi na konvencionalnim financijskim tržištima ipak nečemu služe.

Kriminalci su se pokazali maštovitima i kreativnima, žetone su krali koristeći se lažnim predstavljanjem, postavljajući na internet lažne web stranice, hakirajući korisničke račune na društvenim mrežama… Najkreativniji je svakako takozvani trojanski NFT. Riječ je o NFT-u u kojem je skriven zlonamjerni softver. Pošaljete ga osobi koja posjeduje druge NFT-ove, i čim ga ova prihvati, Trojanac isprazni njene račune.

Na internetu ste možda uočili karakteristične crteže šaljivo odjevenih majmuna. Riječ je o najpoznatijoj seriji NFT-ova, poznatoj kao Bored Ape Yacht Club. Imati barem jednog od majmuna iz kolecije BAYC statusni je simbol u krugovima ljudi koji se bave kriptovalutama, mnogi od njih ih koriste kao profilne slike na društvenim mrežama. Cijene tih NFT-ova kreću se i u stotinama tisuća eura, a upravo BAYC je bio žrtva jedne od najvećih ovogodišnjih prevara. Hakeri su uspjeli privremeno preuzeti službeni Instagram profil BAYC-a i postaviti na njega zlonamjerni link. Svi korisnici koji su kliknuli na njega ostali su bez svojih majmuna, a ukupna vrijednost ukradenih NFT-ova procijenjena je na tri milijuna eura. Neki od njih preprodani su već istog dana za velike iznose.

Ipak, i taj zločin doima se kao bura u čaši vode u usporedbi s nekim povijesnim skandalima na kripto tržištu. Najstarija i najvažnija kriptovaluta zove se bitcoin, a upravo oko bitcoina odigrali su se i najveći zločini.

Tada najveća svjetska burza za kriptovalute, MtGOX, objavila je u veljači 2014. da joj je ukradeno oko 850 tisuća bitcoina, većinom vlasništvo korisnika burze, tada vrijednih više od 400 milijuna eura (danas bi vrijedili 20 milijardi eura). Jedan dio ukradenih bitcoina u međuvremenu je vraćen, ali za veći dio se i dalje ne zna gdje je. Nasljednik MtGOX-a, Bitfinex, nastavio je u sličnom tonu, između optužbi za manipulacije cijenom bitcoina i povremenog “gubljenja” dijela korisničkog novca. Najveći takav slučaj odnosio se na nestanak 120 tisuća bitcoina 2016. godine. Ove su godine uhićene osobe koje su pokušale oprati ukradene bitcoine, u trenutku uhićenja vrijedne oko tri i pol milijarde eura. Riječ je o bračnom paru u kojem je jedna polovica bio ruski mađioničar, imigrant u SAD, a druga polovica vjerojatno najgora reperica u povijesti glazbe.

Umjesto vrhunske tehnologije budućnosti, NFT-ovi i kriptovalute postaju u najboljem slučaju prilike za beskrupulozne špekulante, a u najgorem slučaju predmet krađe od legitimnih vlasnika. Čini se kako središnje banke, agencije za nadzor tržišta i drugi kontrolni mehanizmi na konvencionalnim financijskim tržištima ipak nečemu služe.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KRIPTOVALUTE, BAYC, DIGITALNI POTPIS, Bored Ape Yacht Club, KRAĐA, VLASNIŠTVO, NFT