Kultura

DUBROVNIK: Kazališna adaptacija "Genijalne prijateljice" u Dubrovniku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kazališna adaptacija popularnog romana "Genijalna prijateljica" talijanske spisateljice Elene Ferrante, u režiji Marine Pejnović, igrat će u utorak i srijedu, 23. i 24. kolovoza, u parku Gradac u Dubrovniku, priopćili su u utorak organizatori iz Dubrovačkih ljetnih igara.

"Genijalna prijateljica" prvi je roman "Napuljske tetralogije" iz pera Elene Ferrante, autorice čiji pravi identitet nisu razotkrili ni stručnjaci niti novinari, koja u svojim knjigama predstavlja sliku talijanskog društva tijekom više desetljeća.

Kazališna adaptacija romana kao samostalno djelo prati djetinjstvo Elene i Lile te rađanje i nastanak kompleksnog ženskog prijateljstva u nasilnom kontekstu okolice Napulja 50-ih godina prošlog stoljeća, otvarajući pritom niz tema, među kojima je najistaknutiji splet problematika objedinjenih pod pojmom ženskog pitanja.

Rukopis Elene Ferrante smatra se stilski i emocionalno jednim od vrhunaca suvremene svjetske literature, a na kazališne daske prenijeli su ga Nina Pavlović i Filip Jurjević prema prijevodu Ane Badurine.

Redateljica Marina Pejnović ove je godine okupila tim koji čine dramaturginja Nina Pavlović, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljice svjetla Elvisa Butković i videa Ivana Lušičić Liik, uz Pravdana Devlahovića, koji je zaslužan za scenski pokret.

Ansambl od 29 glumaca predvode Iva Mihalić i Jadranka Đokić u ulogama prijateljica Elena i Lile.

Marina Pejnović je na Dubrovačkim ljetnim igrama režirala i "Geranium" Ive Vojnovića.

Adaptacija "Genijalne prijateljice" premijerno je prikazana 30. prosinca 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koje je bilo drugo kazalište u svijetu koje se odvažilo adaptirati kompleksni roman Elene Ferrante.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovnik, predstava