Kultura

FILM: Hrvatski filmovi na FeKK-u u Ljubljani

Piše: PolitikaPlus/Hina

U razne programe festivala kratkometražnog filma FeKK, koji se održava od 15. do 20. kolovoza u Ljubljani, uvršteno je i osam hrvatskih filmova, dok je u fokusu programa 'Instant Kult' rad mlade hrvatske redateljice Sunčice Ane Veldić.

Na ovogodišnjem, 8. izdanju sudjelujei više od 160 kratkometražnih filmova iz 35 zemalja svijeta, a svi uvršteni domaći filmovi su u natjecateljskim programima, izvijestio je HAVC.

Prikazat će se eksperimentalni kratkometražni film "N-ta kinematska tvornica čavala, 2021." Dalibora Martinisa, eksperimentalno-dokumentarni "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija, dokumentarni "Još malo do Nove godine" Marka Bičanića te animirani "Pozdrav suncu" Darka Masneca.

Tu su i eksperimentalni "Dok smo bili tu" Sunčice Fradelić, igrani "Vračarin sin" Stanke Grujić, eksperimentalni "Null Cone" Vladislava Kneževića i dokumentarni "Bonkas⁹" Yuliye Moline.

Program 'Instant Kult' predstavlja Sunčicu Anu Veldić (1981., Zagreb) koja je po zanimanju veterinarka, a 2013. nakon završenog tečaja scenarija, režije i montaže u Kinoklubu Zagreb, snima svoj prvi dokumentarni film.

Godine 2017. upisuje MA Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti, u čijoj produkciji snima tri dokumentarna filma od čega su dva (White Trash i Precijenjena dramaturgija) prikazana i nagrađena na mnogobrojnim domaćim i stranim filmskim festivalima.

Na FeKK-u će se prikazati šest njezinih filmova, "Hux Flux", "Smokvin sin", "Demon iz boce", "Catstream", "White Trash", "Stanari" i "Precijenjena dramaturgija".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljana, film