Hrvatska

Direktor ZTC-a o snimci radnika na bolovanju koji radi u inozemstvu: 'To je za izvanredni otkaz, ako imate snimku, dostavite mi je'

Piše: PolitikaPlus

Predstavnici Ministarstva obrane (MORH), Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) te CERP-a na konferenciji za medije govorili su o remontu protupožarnih aviona koji su na servisu u ZTC-u oko čega se posljednjih dana dignula velika prašina jer ZTC još nije predao tri aviona koja su kod njih na servisu

Ministar Mario Banožić izvijestio je da je i danas bio na sastanku u Zemuniku gdje se razgovaralo o broju kanadera i Air Tractora i njihovih posada i održavanju te o izazovima s kojima se susreću protupožarne zračne snage. Prisjetio se aktivnosti protupožarnih snaga od početka sezone u

Definitivno da bi bilo lakše sezonu raditi da smo u kapacitetu kao i prošle godine (5 kanadera i 5 Air Tractora). MORH je planom iz kolovoza 2021. sa ZTC-om to predvidio. Međutim, kako se dinamika pomicala iz tjedna u tjedan - rokovi će se pomaknuti, najavio je Banožić. Izrazio je nadu da će se uspješno iznijeti ova protupožarna sezona, a da će novi dinamički plan od 15. kolovoza rezultirati zahvatima kako dogodine ne bi bilo ovih problema. 

Klanac: Smatram se odgovornim

Ja sam na čelu sam ZTC-a i odgovoran sam za dobre i loše stvari. Moja savjest je mirna, napravili smo sve da se radovi naprave, odgovorio je. Izvijestio je da ukupno 27 mehaničara radi na kanaderima i Air Tractorima - njih 6 je na godišnjem, a dvojica se vraćaju idući ponedjeljak, izvijestio je prenosi HRT.

Komentirajući navode da dva radnika koji su na bolovanju rade vani – kazao je da je to čuo iz medija.

"Izvanredni otkaz; ako imate snimku, dostavite mi je"

Za jednog od njih smo prije nekoliko godina od inspekcije HZZO-a tražili provjeru bolovanja. Za mene je snimka za izvanredan otkaz. Čuo sam da se radi o mehaničaru koji je sam sebe fotografirao u Austriji i slao nekim svojim kolegama. Ne želim se pretvoriti u istražni organ. Ako imate tu snimku, molim vas da mi je dostavite, poručio je Klanac.

Naglasio je kako su ugovor s MORH-om, svojim glavnim partnerom, sklopili u siječnju, veljači i ako su "obmanuli, nisu to napravili namjerno i zlonamjerno.” Na pitanje ugrožava li nacionalnu sigurnost, odgovorio je kako je napravio sve što je u njegovoj moći te da je njegov mandat uvijek na raspolaganju. A njegovu ostavku, dodao je - ministar nije tražio.

Ponovio je kako su imali tešku godinu i četiri petogodišnja pregleda koji iziskuju dvostruko više vremena. Jedni su od rijetkih u Europi koji su napravili pregled uz potpuno skidanje vijaka, dodao je.

O popravljanju privatnih automobila u ZTC-u rekao je da je on dopustio uvoz vozila izvan radnog vremena. To je politika firme, pomažemo djelatnicima. To nije utjecalo na rad na zrakoplovima, ustvrdio je.

Zapovjednik HRZ: Imamo dovoljno pilota

Banožić je dodao da MORH jedino može tražiti određenu penalizaciju ZTC-a ili jamstva te da će CERP tražiti određene sankcije, ali da neće tražiti ostavke jer na to nema pravo.

''Sada nam trebaju avioni, a ne ostavke. Nakon protupožarne sezone možemo tražiti ubrzanje procesa i garancije. Nije mi u interesu pokretati garancije da se sutra kaže da se zrakoplov ne može isporučiti jer je MORH ovršio račune ZTC-a'', rekao je nadodajući da ''sada ne može ulaziti u probleme rada ZTC-a''.

Upitan koliko je ZTC dobio novaca od MORH-a, Banožić je precizirao da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) za održavanje ima oko 105 milijuna kuna, od čega se 30 posto odnosi na ugovor sa ZTC-om.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zaključio je da će Protupožarna eskadrila ''raditi s onime što ima'' te da ne može znati hoće li to biti dovoljno.

''Što se tiče pilota, imamo ih dovoljno. Nije podatak za javnost koliko ih imamo'', zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANOŽIĆ, REMONT, ZRAKOPLOVI