Hrvatska

PREMIJER: Plenković najavio smanjenje PDV-a na ogrjevna drva, brikete, sječke i grijanje iz toplinskih stanica

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je prilikom posjeta tvornici BAT (British American Tobacco) pozdravio posljednja ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna u toj kompaniji, najavivši pritom da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

Iskoristio bih ovu priliku da najavim da smo u sklopu ovog paketa zakona, koje mijenjamo zbog uvođenja eura u Hrvatsku, odlučili u kontekstu novih izazova, a to je poskupljenje energenata. napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja. Tako da će Ministarstvo financija i ministar Marko Primorac u dogovoru sa mnom pustiti u javno savjetovanje izmjene Zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a, koja je sada na 13 posto, na stopu od 5 posto za ogrjevna drva, za pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

Time dodatno rasterećujemo naše građane. Država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i rastom cijena energenta s kojima smo svi suočeni, globalno, na razini Europe i mi u Hrvatskoj, kazao je Plenković koji vjeruje da će Hrvatski sabor, kada se sastane nakon stanke, vrlo brzo usvojiti ovaj prijedlog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OGRJEV, PELETI, ENERGIJA