Hrvatska

PENAVA: Marićev bijeg iz Vlade zasjenio arbitražu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bijeg iz Vlade ministra financija Zdravka Marića zasjenio je arbitražu pri Međunarodnom centru za  rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a to je događaj koji spaja bivšega premijera Ivu Sanadera i Marića, poručio je u četvrtak predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Dok je Sanader prema sudskoj presudi MOL-u ''predao'' upravljačka prava nad Inom, Marić nije ispunio obećanje Andreja Plenkovića o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a, ističe Penava.

Ocijenio je kako nije bilo mudrosti ni političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i  stabilnijim uvjetima od sadašnjih, još u vrijeme Vlade Tihomira  Oreškovića, koju su činili HDZ i Most, nađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima.

Pokušaj nagodbe srušio je Most iz nerazumijevanja i neznanja, koji sada dolaze na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 milijuna američkih dolara, kaže Penava dodajući kako akteri u ključnim trenucima za zemlju nisu pokazali "državotvorni stav prema  energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom".

Govoriti o nacionalnoj suverenosti, a pritom rasprodati energetske resurse je samo prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh, kaže Penava.

Pozvao je sve koji su "činili i čine pogreške u odnosu prema Ini" da se javno ispričaju poručivši kako je sada trenutak da se u teškim okolnostima i dolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje, koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN PENAVA, ZDRAVKO MARIĆ