Kultura

FILM: Na 20. Tabor Film Festivalu 23 filma u međunarodnoj konkurenciji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvadeseti Tabor Film Festival, koji počinje u četvrtak, 7. srpnja, u međunarodnoj konkurenciji donosi 23 filma različitih žanrova iz različitih svjetskih kinematografija - od Čilea ili Meksika, preko Tunisa i Katara, sve do Japana, priopćili su organizatori.

Filmovi koji će se u međunarodnoj konkurenciji prikazati u dvorcu Veliki Taboru Desiniću razvrstani su u pet programskih i tematskih cjelina: O zlu, drugim sredstvima, Maskirane meditacije, Vrli novi svijet, Između sna i jave te Putovanja kroz prostor i vrijeme, a među njima je sedamnaest hrvatskih premijera.

Među filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i oni nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima, kao što su, primjerice, čileanski film "Bestia" redatelja Huga Covarrubiasa o životu agentice tajne policije za vrijeme vojne diktature u Čileu, animirani film "Progutani svemir" francuskog autora Nieta, pompozna melodramatična i avanturistička saga o djetetu izgubljenom u mandžurijskoj prašumi, dokumentarac Nicolasa Gouraulta "Vozač", koji se bavi bitnom i aktualnom tematikom uloge ljudskih radnika u obuci samovozećih vozila koja nas čekaju u ne tako dalekoj budućnosti ili, primjerice, južnokorejski film "Gitara u kanti" autora Boyounga Kima, o djevojci koja želi biti gitaristica u svijetu u kojem je moguće unajmiti sve iz automata, ističe se u najavi.

U domaćoj konkurenciji publika će moći pogledati tri svjetske premijere - filmove multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, uz koje će biti prikazani filmovi domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.

Svečano otvorenje 20. Tabora održat će se 7. srpnja u 21 sat, a nakon filmova iz međunarodne konkurencije, nastupit će Radojka Šverko, koja će s pratećim sastavom pod vodstvom Vladimira Babina izvesti program Moj film kojim će taborsku publiku podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica od "Casablance" do "Titanika".

Organizatori najavljuju i raznovrstan popratni program koji obuhvaća retrospektive prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, američkog redatelja Andrewa Normana Wilsona te hrvatskog redatelja Josipa Lukića. U subotu navečer, kao novi voditelj Noći žive publike premijerno nastupa glumac Matija Šakoronja, u programu Zagorski specijal prikazuju se filmovi domaćeg filmskog entuzijasta Ivana Prežigala, a u edukativnom dijelu programa publika će moći poslušati predavanje Olafa Möllera pod naslovom Bruno Sukrow - diskretni šarm amaterizma! te masterclassu Kroz fikciju i fakciju slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina.

Ove se godine prvi puta odvija i TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje koja će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje, pitching forum.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TABOR, FILM FESTIVAL