Hrvatska

Razminiranje Ukrajine: Ukrajina zaslužuje svu pomoć koju Hrvatska može ponuditi

Mine su podmuklo oružje koje uzima žrtve i desetljećima po završetku ratnih sukoba. Mine ubijaju i osakaćuju, uništavaju živote ljudi, često djece koja se nisu niti rodila dok je rat još trajao.

Piše: PolitikaPlus

Posljednjih se dana u medijima aktualizira problem postavljenih mina u Ukrajini i potencijalna uloga Hrvatske u njegovom rješavanju. Vrijedi naglasiti kako je Ukrajina jasno iskazala i pokazala da želi biti dijelom istog europskog kruga kojem pripada i Hrvatska. Ukrajina s nama dijeli temeljne vrijednosti te je u pravom smislu prijateljska i saveznička država Republike Hrvatske. To vrijedi svakako još jednom naglasiti, iako je onih koji imaju sumnje nakon 24. veljače ove godine preostao još mali broj.

Kao takva, Ukrajina zaslužuje svu pomoć koju Hrvatska može ponuditi.
Nemoguće je izbjeći paralele s velikosrpskom agresijom kojoj je Hrvatska bila izložena početkom devedesetih. I kod nas je krenulo naoružavanjem i planskim stvaranjem paradržava, a nastavilo se pokušajem likvidacije demokratski izabranog vodstva. Paralele se same povlače. Atentat na predsjednika Tuđmana u Banskim dvorima i pokušaji Rusa da prvih dana u Kijevu ubiju predsjednika Zelenskog. Suprotstavljanje agresiji sile koja na papiru vrijedi za jednu od najjačih na svijetu. Borba protiv značajno mnogoljudnijeg neprijatelja. Zločini nad civilima u okupiranim područjima. Ovakva je razmišljanja vezana uz Ukrajinu iskusio vjerojatno svatko stariji od četrdeset u današnjoj Hrvatskoj.

Dobro je da se upravo razminiranje u javnosti spominje kao ono područje na kojem Hrvatska može najviše ponuditi Ukrajini. Mine su podmuklo oružje koje uzima žrtve i desetljećima po završetku ratnih sukoba. Mine ubijaju i osakaćuju, uništavaju živote ljudi, često djece koja se nisu niti rodila dok je rat još trajao. Prema podacima Ujedinjenih naroda, tijekom 2021. je od mina stradalo više od 7000 osoba, od toga više od 2000 smrtno. Osim mina, veliki problem su i neeksplodirana ubojita sredstva, zaostale bombe i granate - i danas se zna pojaviti vijest da je neko područje evakuirano jer je pronađena, primjerice, avionska bomba iz Drugog svjetskog rata. Radit protiv takvih prijetnji, a prilika se upravo pruža Hrvatskoj, znači raditi na duboko humanim zadaćama.

Hrvatska je, nažalost, u praksi stekla veliko iskustvo i znanje u razminiranju, budući da je morala ukloniti minska sredstva sa značajnog područja vlastitog teritorija. Staviti to znanje u službu Ukrajine, pomoći s ustrojavanjem relevantnih institucija nužnih za rješavanje minskog problema u Ukrajini, isporučiti autonomne strojeve za razminiranje po kojima je hrvatska kompanija DOK-ING globalni lider, ključni su koraci koje je nužno poduzeti kako bi se pomoglo Ukrajini.

Ovo ni u kojem slučaju ne smije postati dnevnopolitičko ili stranačko pitanje. Potrebno je zajedničko djelovanje svih snaga u društvu, uz dobru koordinaciju državnih tijela s relevantnim institucijama i tvrtkama. Ako smo čekali trenutak u kojem Hrvatska može pokazati svoje znanje, tehnološke dosege, ali i humanost - ovo je taj trenutak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, hrvatska, mine, rusija, rat