Regija

'KMEĆANJE SRBIJE': Vučićeve zamjerke Uniji i NATO-u zbog Lavrova, a Hrvatskoj zbog "zapovjednih tonova"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak da "nije bilo preveliko iznenađenje" ozračje u Europi koje je ishodilo otkazivanje posjeta šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu, a Hrvatskoj je zamjerio za "tutorsko-zapovjedne tonove" umjesto susjedskih i prijateljskih poruka.

Posjet Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova, planiran za 6. i 7. lipnja, otkazan je nakon odluka članica NATO-a Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da zatvore svoj zračni prostor za njegov zrakoplov. Umjesto posjeta, Lavrov je danas održao tiskovnu konferenciju u Moskvi i optužio NATO i EU zbog toga što nije mogao doletjeti u Beograd, poručivši im da neće uspjeti narušiti odnose Moskve i Beograda.

"Ne možete razumijeti koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru vanjskih poslova Rusije", izjavio je večeras Vučić dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), rekavši kako "takvu histeriju prema Srbiji dugo nije vidio".

On je ocijenio kako je "nepristajanje Srbije da uvijek bude dio čopora nešto što izaziva glavobolju" i poručio da on kao predsjednik Srbije neće pripadati "čoporu koji želi osuditi Dostojevskog". "Je li ta histerija toliko daleko otišla?", upitao je Vučić.

"Ne mislim na Amerikance, nego na neke manje. Ne mogu Rusiji ništa, pa onda hajde da se iživljavamo na Srbiji, od Carla Bildta do Hrvatske", rekao je Vučić za RTS i zapitao "kako je nekim ljudima iz Europske unije" dozvoljeno da idu u posjet kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Srbiji se spočitava dijalog.

Istaknuo je da "mora izraziti nezadovoljstvo i nesuglasje s pokušajem zabrane razgovora".

Na pitanje kako komentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija mora paziti koju stranu bira i da nije vrijeme za dvije stolice, Vučić je rekao da nije fasciniran tim prijetnjama i zapovjednim tonom.

"Ne kažu - volio bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno s nama. To bi onda bio drugačiji rječnik", rekao je Vučić, istaknuvši kako bi "volio da netko želi razgovarati jer su razgovori ljekoviti".

Komentirajući odnos Zapada u povodu ozračja koje je pratilo očekivani posjet Lavrova u Beogradu, Vučić je upitao hoće li se isto tako odnositi "sutra prema članici NATO-a Turskoj pošto Lavrov ide u Ankaru?"

"Nećete, izgleda, jer možete biti tako bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija", ocijenio je on.

U pogledu odnosa Beograda i Moskve, rekao da je Srbija osudila upad ruskih trupa u Ukrajinu, ali da je Rusija "tradicionalni prijatelj" Srbije.

Vučić je poručio da Srbija "čuva svoju političku samostalnost i neovisno odlučivanje", ali da "mora požuriti" na svom europskom putu i da do prosinca "mora tisuću stvari napraviti", ocijenivši da je pred Srbijom "teško vrijeme".

Govoreći o posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji se očekuje u petak 10. lipnja, Vučić je rekao da Scholz dolazi "s teškim porukama, koje se dobrom dijelu ljudi neće dopasti".

Vučić je ustvrdio i da je njemački kancelar bio "korektan" jer su iz njegova ureda rekli da će "svakako doći" ako i Lavrov posjeti Beograd.

"Hvala mu na tome, Srbija to zna cijeniti", istaknuo je Vučić, naglasivši kako "voli iskren razgovor i kada neko želi čuti" argumente Srbije za Kosovo.

"Ne može teritorijalni integritet važiti za Ukrajinu, a ne za Srbiju. Ako ne važi - onda recite bar da razumijete našu poziciju", rekao je predsjednik Srbije, koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine, dok EU Beogradu uvjetuje eurointegracije uspostavom trajnog sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, rusija, hrvatska