Regija

SRBIJA: Tjedan istine za Srbiju - Vučić napokon mora odlučiti EU ili Rusija

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ovoga tjedna srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić morat će odlučiti hoće li se prikloniti Zapadu ili će otvoreno prijeći na rusku stranu, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je riječ o odgovoru koji nije važan samo za Srbiju nego i za cijelu regiju.

Danas u Beograd u dvodnevni posjet treba stići Sergej Lavrov, Putinov šef ruske diplomacije, koji je u samo 100-tinjak dana svojim diplomatskim lažima, manipulacijama i pokušajima obrane neobranjivog prokockao sav diplomatski ugled što ga je godinama mukotrpno stjecao. Odmah nakon Lavrova u Srbiju bi trebao doći i njemački kancelar Olaf Scholz, a Beograd će biti prva stanica na njegovoj prvoj kancelarskoj balkanskoj turneji.

Vremenska podudarnost tih dvaju posjeta, Lavrovljeva i Scholzova, dovodi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u krajnje nezavidnu situaciju. Lavrovljev posjet Srbiji u ovom trenutku za mnoge je krajnje neprimjeren. Lavrov je visoki dužnosnik zemlje koja provodi brutalnu i krvavu agresiju na susjednu zemlju, neovisnu i suverenu državu čiju je neovisnost priznala i sama Rusija, kršeći pritom sve norme međunarodnog prava, a gostoprimstvo Beograda sugerira solidariziranje Srbije s krvavom agresijom koju je Putinova Rusija bez povoda pokrenula protiv Ukrajine.

Lavrov je pod sankcijama EU, a Srbija je prva europska zemlja koju bi trebao posjetiti od početka ruske invazije 24. veljače s obzirom na to da je od onda, uz jedan odlazak u Tursku, samo triput napustio zemlju, kada je posjetio Kinu, Indiju i Bliski istok. Otvarajući svoja vrata Lavrovu, Srbija krši diplomatsku izolaciju koju su EU i SAD nametnuli ruskom režimu nakon pokretanja invazije, iako je riječ o zemlji koja se želi pridružiti Uniji, s kojom bi morala usklađivati i svoju vanjsku politiku.

Jasno je i da nije riječ o posjetu što ga je Beograd priželjkivao, na ovaj posjet treba gledati kao na rezultat ruskog pritiska na Srbiju i želje Kremlja da demonstrira koliko je snažan ruski utjecaj na Srbiju. Ruska strana u ovom slučaju koristi Srbiju kako bi pokazala da je diplomatska izolacija Rusije na Zapadu iluzija, a Lavrov dolazi u Beograd upravo u trenutku kada je Srbija suočena sa snažnim pritiskom Zapada da se pridruži sankcijama Rusiji.

Lavrov stiže u Beograd danas, a sutra se sastaje s predsjednikom Vučićem. Scholz bi trebao biti u Beogradu u petak 10. lipnja iako Vučić tvrdi da bi Lavrovljev posjet mogao ugroziti Scholzov posjet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALEKSANDAR VUČIĆ, SRBIJA, EU