Tvrtke

JE LI TO KRAJ: Brodosplit, umjesto plaće, radnicima isplatio pozajmice

Piše: PolitikaPlus/Hina

DIV grupa je 60-ak zaposlenika, od njih ukupno oko 1500, koji rade u Brodosplitu isplatila jednokratne pozajmice s kamatom od dva posto umjesto plaća, potvrdio je jučer glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić, piše u petak Jutarnji list.

Kazao je da to nije najbolje rješenje te da neki od radnika kojima je ono bilo ponuđeno nisu na njega pristali, ali da je to trenutno bio jedini način da "premoste" čekanje odluke HBOR-a o tome hoće li im odobriti kredit od 120 milijuna eura ili neće.

Riječ je o prosječnim plaćama od 6000 do 7000 kuna. Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita, pak, kaže da se u škveru ovih dana može čuti pjev ptica.

"Takav mir se u škveru nije osjetio valjda otkako je osnovan, prije točno 100 godina, a na samu godišnjicu ove godine mogao bi mu doći kraj", sjetno komentira Matošić.

Kaže da je teško reći tko je od radnika dobio plaću, a tko nije, jer su svi raštrkani u više tvrtki. Grupacija broji ukupno oko 55 tvrtki, od kojih je više od 30-ak u stečaju, a predstečajna nagodba je odobrena Brodosplitu d.d.

Nije potpuno jasno ni o kolikom je broju radnika riječ jer se prema vodstvu tvrtke radi ukupno o nekih 1500 radnika, dok neki tvrde da ih je ostalo tek 1200.

"Kad je Tomislav Debeljak 2013. godine preuzeo Brodosplit, bilo je više od 3500 radnika, a sada je to tek blijeda slika prošlih vremena", kaže Matošić.

Da se Brodosplitu očito sve više bliži kraj, osim po nejasnim odgovorima vladajuće politike, moglo se osjetiti i jučer u samom škveru u kojem je Uprava Brodosplita planirala održati susret s kandidatima za splitsku gradsku vlast, ali se nitko od njih nije pojavio.

"Pozvali smo ih na druženje na kojem smo ih htjeli upoznati sa situacijom u kojoj smo se našli, ali nitko se nije odazvao", kaže glasnogovornik Jurišić i dodaje da se odnos Vlade Andreja Plenkovića prema Brodosplitu može razaznati i u tome što se predsjednik Vlade nikada nije odazvao niti na jedan njihov poziv.

"Zvali smo ga na tri porinuća i dvije primopredaje, ali nije se pojavio ni na jednom", kaže nam glasnogovornik Jurišić i dodaje da nema naznaka kada bi se moglo znati hoće li im kredit biti odobren.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRODOSPLIT, RADNICI, PLAĆE