Hrvatska

PREMIJER: Plenković kaže da je srbijanska optužnica protiv hrvatskih pilota korak natrag

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako je na marginama forumu Davosu razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o optužnici protiv hrvatskih visokih časnika i prenio mu je to neprihvatljivo i korak unatrag u odnosima sa Srbijom.

Plenković je novinarima u Davosu kazao kako je imao kratak sastanak s Vučićem te mu je "iskazao nezadovoljstvo“ podizanjem optužnice protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnih ratnih zločina.

Srpski tužitelji ih terete da su u operaciji Oluji 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Plenković je ponovio da je zakon Srbije o univerzalnoj jurisdikciji neprihvatljiv za Hrvatsku, a optužnica protiv pilota "sigurno signal koraka natrag u našim odnosima“.

"Sve to u svijetlu svih naših napora koje radimo za normalizaciju odnosa, za unaprjeđenje gospodarske suradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, gdje vidim oneke iskorake, i naravno stabilnog položaja srpske manjine u Hrvatskoj“, kazao je hrvatski premijer.

"Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za ratne zločine“, dodao je.

Plenković se je srijedu sudjelovao na panelima o zapadnom Balkanu, digitalnom desetljeću te na panelu "Dijalog dionika – Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije“.

Sastao se s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, premijerkom Moldavije, bugarskim premijerom i armenskim predsjednikom te s predstavnicima Philipsa, La Rochea, Coca-Cole i AstraZenece.

Istaknuo je da je Davos, gdje se jednom godišnje u okviru Svjetskog ekonomskog foruma sastaju pripadnici globalne političke i gospodarske elite, važan jer se ondje "razmjenjuju mišljenja, prepoznaju trendovi i spajaju kontakti koji su kasnije važni za investicije, suradnju i razmjenu“.

Naveo je kako Philips i La Roche žele ulagati u više projekata u hrvatskom zdravstvu i da La Roche već ima projekt personalizirane medicine s KBC-om Zagreb.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, SRBIJA