Hrvatska

STUDIJA: Pretila djeca imaju rizik od visokog tlaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Djeca i tinejdžeri koji pate od pretilosti također će vjerojatno imati visoki krvni tlak, otkrili su američki znanstvenici, istaknuvši da će rano liječenje smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu The Journal of Clinical Hypertension, tinejdžeri u dobi od 15 godina nadalje koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu izloženiji su većem riziku od djece između 3 i 14 godina.

Važno je redovito kontrolirati razinu krvnog tlaka djeteta ako je pretilo, preporučuje Herman Josef Kahl iz Njemačke savezne pedijatarske udruge.

Liječenje visokog krvnog tlaka u dječjoj i adolescentnoj dobi smanjuje dugoročne rizike od kardiovaskularnih bolesti, smatra zdravstveni stručnjak.

Pretilost također može potaknuti poremećaje metabolizma masti i glukoze, što može dovesti do dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi.

"Mršavljenje bi, naravno, bilo najbolji lijek", kaže Kahl.

Neke klinike nude programe posebno osmišljene kako bi pomogli djeci i mladima da promijene svoje prehrambene navike i nauče uključiti više vježbanja u svoj svakodnevni život.

Pritom im se pruža i podrška u rješavanju problema kao što su na primjer stigmatizacija i zlostavljanje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEBLJINA, STUDIJA, DIJECA, PRETILOST, VISOKI TLAK