Zagreb

PROSVJED RADNIKA: S prosvjeda zatražena smjena Uprave Zagrebačkog holdinga

Piše: PolitikaPlus/Hina

S prosvjednog skupa radnika i dijela sindikata Zagrebačkog holdinga, koji je dio koordinacije SSSH-a, u utorak je zatražena smjena Uprave Holdinga i prekid postupka utvrđivanja kolektivnog viška radnika kao i rasprodaje  vrijedne gradske imovine.

Prosvjednici su upozorili da je popis viška radnika u ZG Holdingu rezultat dubinskog nepoznavanja poslovanja Holdinga i njegovih podružnica, ali i nesposobne Uprave koja nije dorasla rješavanju financijske dubioze od 5 milijardi kuna.

Gubitke nije moguće riješiti isključivo otpuštanjem radnika, a predloženi višak radnika napravljen je ishitreno, bez analize poslovanja i pravog dijaloga sa sindikatima, istaknuto je na prosvjedu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je da nemaju političkog interesa, nego žele da Holding posluje pozitivno. Upozorio je da su u proteklih 15 godina sva trgovačka društva, njih 21 koja su poslovala pozitivno i ušla u ZG Holding postali gubitaši. 

Priča o uljebima je populistička farsa iza koje stoji poznat hrvatski scenarij da se najprije društva spoje, stvori se financijski dug, nakon čega slijedi val otkaza, a zatim i privatizacija, rekao je Novosel. Istaknuo je da je prodaja Zagrebačke plinare primjer, jer su shvatili da ne mogu funkcionirati i onda je treba privatizirati.

To će napraviti i s Čistoćom, prekosutra s Velesajmom. Zato smo protiv uprave Zagrebačkog holdinga i toga da gotovo 500 radnika budu kolateralne žrtve ove uprave, poručio je.

 

Zahtjev za novi proces reorganizacije i dubinske analize Holdinga 

Sindikalni predstavnici su ocijenili da je dijeljenje poslova na operativne i administrativne opasno pojednostavljivanje i pokazuje nekompetentnost nove uprave i voditelja podružnica koji ne razumiju složenost Holdinga i poslova.

Brojni administrativni poslovi su zapravo operativni poslovi bez kojih podružnice ne mogu funkcionirati. Bez sistematizacije radnih mjesta s opisom poslova, a koje Uprava nije izradila, brojne službe ostat će bez radnika, a građani bez usluga, poručuje sindikata. Kažu da je takvo pojednostavljivanje igranje radnicima i funkcioniranjem cijeloga Holdinga.

Zadržavanje sadašnjih usluga i kvalitete bit će ugroženo i osjetit će ga svi Zagrepčani, upozorili su prosvjednici.

Zatražili su i pravnu osobnost svih podružnica Holdinga i povezanih društava, te pokretanje novog procesa reorganizacije i dubinske analize Holdinga kako bi se postavio na zdrave temelje, sa zaštićenim i motiviranim radnicima i kvalitetnim servisom za građane.

Na prosvjedu su bili Ivica  Lovrić (Stranka rada i solidarnosti) Katarina Peović (Radnička fronta). Lovrić je novinarima rekao da je najava otpuštanja radnika u Holdingu političko-ideološka odmazda zagrebačke vlasti. Ako ima novca za 13. plaću šefovima treba ga biti i za 500 zaposlenika kojima dijele otkaze, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, prosvjed, zagrebački holding