Regija

EUFOR : Francuska će održati zračne vježbe nad BiH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mirovne snage Europske unije u Bosni (EUFOR) priopćile su u subotu da će Francuska provesti trenažne letove nad Bosnom i Hercegovinom u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije.

EU je prošlog tjedna odlučio povećati snage EUFOR-a na 1100 vojnika sa 600 slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Neke snage su već stigle.

BiH se nalazi stotinama kilometara od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve.

"Nosač zrakoplova Charles de Gaulle trenutno provodi operativnu obuku u Sredozemnom moru, a od ponedjeljka 7. ožujka njegovi zrakoplovi Rafale obavljat će prelete zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu", priopćio je EUFOR.

Visoki dužnosnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

Bosna i Hercegovina je, kao i Ukrajina, dugo govorila da želi ući u NATO što je stajalište koje je razbjesnilo Rusiju.

Moskva je u ožujku prošle godine rekla da će reagirati ako BiH poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Bosanski Srbi, predvođeni proruskim Miloradom Dodikom, žele da zemlja ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a.

Dodik, srpski član predsjedništva zemlje, pokrenuo je najgoru političku krizu u BiH od kraja rata 1990-ih, dovodeći u pitanje državne institucije u okviru dugogodišnjeg nastojanja Srba da se odcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

EUFOR, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage NATO-a u Bosni i Hercegovini, sastoji se od oko 3500 pripadnika - od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, eufor, francuska