Zagreb

NOĆ MUZEJA: Arheološki muzej u Zagrebu otvara virtualnu sobu Mumije

Piše: PolitikaPlus

U povodu 100. obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice Arheološki muzej u Zagrebu, koji čuva najveću Egipatsku zbirku u Hrvatskoj, u okviru Noći muzeja, 28. siječnja, otvara sobu Mumije u sklopu virtualne izložbe "Virtualni stari Egipat".

Time se zagrebački muzej, i dalje zatvoren zbog posljedica potresa, pridružuje brojnim svjetskim institucijama u obilježavanju stote obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice -organizira predavanja stranih i domaćih stručnjaka, niz radionica, tjedan Tutankhamona, te prigodni digitalni sadržaj.

Projekt "Mumije – Virtualni stari Egipat" pokazuje mumije iz stalnog postava, kao što su "gospodarica kuće" Šepenun iz ptolomejskog razdoblja (332. - 30. pr. Kr.) ili Kaipamau, Amonovu pjevačicu, zajedno s njihovim skrivenim slojevima otkrivenim suvremenim tehnologijama. 

Izložba otkriva postupak mumifikacije i upotrebu natrona, kako se u starom Egiptu postupalo s mozgom i ostalim unutarnjim organima preminule osobe i da li je moguće saznati uzrok smrti iz mumificiranih ostataka.

Dok su se ranije mumije odmotavale kako bi se saznale informacije o njima, danas imamo mogućnost skeniranja i istraživanja mumija bez otvaranja. 

Mumije iz Arheološkog muzeja u Zagrebu skenirao je RTG, CT i MR aparatima radiolog dr. sc. Mislav Čavka u Kliničkoj bolnici Dubrava, a rezultati tih istraživanja publici su prvi put predstavljeni 2012. godine na izložbi "Mumije – znanost i mit". Sada će ih publika vidjeti i u virtualnom obliku.

Iz Muzeja kažu kako će posjetitelji moći online posjetiti najzanimljivije i odabrane teme iz staroegipatske civilizacije temeljene na Egipatskoj zbirci, a koje će biti predstavljene putem niza virtualnih soba. 

Virtualne sobe postupno će se otvarati, a koja soba će biti otvorena odlučuje publika glasanjem putem društvene mreže Facebook. 

Prva otvorena soba Virtualnog starog Egipta posvećena je skarabejima srca, egipatskim amuletima koji su korišteni u kultne svrhe i pripadaju u pogrebnu opremu pokojnika. U veljači publika će birati između ušabti figurica i kanopskih vaza.

Autori virtualne izložbe su Igor Uranić i Porin Šćukanec Rezniček, a fotografija Igor Krajcar. Poveznica se nalazi na https://www.artsteps.com/view/6172b276c237879ac39a2dec.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, NOĆ MUZEJA