Zagreb

Zagreb: Ukidanje štetnih odluka o pročistaču i Bloku Kvatrić

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački čelnici najavili su u utorak na konferenciji za novinare da će ukinuti štetnu odluku o pročistaču otpadnih voda, kojom je 400 milijuna kuna trebalo investirati iz gradskog proračuna, i o trgovačkom društvu Blok Kvatrić, kojom se pogodovalo privatnom investitoru.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da će Gradska skupština poništiti odluku o financiranju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda tako da Vodoopskrba i odvodnja bude investitor umjesto privatne tvrtke, kako bi se investicija od 400 milijuna kuna financirala iz EU fondova, umjesto iz gradskog proračuna.

"Time ćemo izravno u proračunu uštedjeti iznos od 400 milijuna kuna", kazao je Tomašević dodavši kako se mora ići u investiciju za treći stupanj pročistača voda jer je ona preduvjet da bi Zagrebački holding iz EU fondova povukao oko dvije milijarde kuna za Vodoopskrbu i odvodnju u sljedećih sedam godina.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da će na prvu ovogodišnju sjednicu Skupštine uputiti prijedlog o pokretanju postupka likvidacije Bloka Kvatrić d.o.o.

Riječ je o poništenju štetne odluke bivše vladajuće koalicije Stranke BM 365 i HDZ-a iz rujna 2020., kojom bi Grad predao upravljačka prava nad 155 milijuna kuna vrijednim gradskim zemljištem privatnom investitoru.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da će u idućih 30 dana u javnom savjetovanju biti prijedlog odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana.

Odlukom je predviđeno da 10 posto birača grada Zagreba može kroz rok od 90 dana prikupiti potpise kako bi stavili neko pitanje na dnevni red Gradske skupštine.

Odlučili su, dodala je, da rok za prikupljanje potpisa bude 90 dana, dok aktualni Zakon o referendumu propisuje rok od 15 dana, a novi prijedlog zakona 30 dana.

Tomašević je izvijestio da je za novu direktoricu Zagrebačkog velesajma izabrana Renata Suša, koja je prije bila predsjednica uprave HŽ Infrastrukture, te da će za novu ravnateljicu Muzeja za suvremenu umjetnost potvrditi Zdenku Badovinac.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav tomašević, zagreb