Zagreb

KINOTEKA: Klasici "Ptice" i Nashville" u Dolazećim atrakcijama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Kinoteka u svom novom ciklusu Dolazeće atrakcije ovaj tjedan donosi dva filma koja su tehnologiju filmskog zvuka proširila u novim kreativnim smjerovima - Hitchcockove "Ptice" i Altmanov "Nashville".

"Ptice, adaptacija istoimene priče Daphne Du Maurier i jedan od najstrašnijih trilera majstora napetosti Alfreda Hitchcock, pamti se i po inovativnom soundtracku.

"Veliki skladatelj Bernard Hermann u filmu je efektno isprepleo prizorne zvukove i vanprizornu glazbu jasno pokazavši da ono što čujemo može biti strašnije od onoga što vidimo", napominje se u najavi.

Program koji podsjeća na antologijske, pionirske i klasične filmove vezane uz tehnološke inovacije koje su oblikovale povijest kinematografije prikazuje i "Nashville", satiričnu ansambl-dramu još jednog velikana sedme umjetnosti – Roberta Altmana.

"Ova priča o šušuru u američkoj prijestolnici country glazbe pet dana uoči godišnjeg glazbenog festivala fascinantna je kombinacija društvene i političke satire, čija su estetske inovacije – mozaična dramaturgija i preklapajući dijalozi – bili mogući upravo zahvaljujući pionirskom dostignuću u bilježenju i oblikovanju zvuka, koji je omogućavao istovremeno ozvučavanje i snimanje nekoliko glumaca i njihovih ambijenata", kažu iz "Kinoteke".

Prvo ovogodišnje izdanja mjesečnog partnerskog programa Centra za kulturu i film Augusta Cesarca i Udruge 25 FPS "Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a", posvećen autorima koji su pomicali granice filmskog medija, nastavlja se filmom "Lux Aeterna" Gaspara Noéa, 'enfant terriblea' suvremenog filma.

Priča je to o dvije glumice, Charlotte Gainsbourg i Béatrice Dalle, koje se nalaze na setu eksploatacijskog filma u suđenju vješticama, a ono što počinje kao čavrljanje u kojem se žali na uvjete snimanja uskoro se otima kontroli "u dobro poznatoj Noéovoj maniri".

Snimljen u produkciji modne kuće YSL i premijerno prikazan izvan konkurencije Filmskog festivala u Cannesu 2019., taj srednjometražni metafilm opisuje se kao "maštovita, zabavna i psihodelična posveta kinematografiji, filmskoj povijesti i histeriji na filmskim setovima".

Film se ne preporučuje gledateljima osjetljivima na intenzivne bljeskove svjetla.

Među Novitete stižu naslovi koji su osvojili glavne nagrade na dva od tri najvažnija filmska festivala: Berlinaleu i Veneciji.

"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" provokativna je crna komedija o učiteljici koja upada u nevolju nakon što njezin „kućni video“ završi na internetu, što redatelj Radu Jude koristi kao povod za satiru niza fenomena koji karakteriziraju suvremeno rumunjsko društvo, od kojih se mnoge s minimalnim prilagodama mogu primijeniti i na naše.

Film je osvojio Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a nastao je u koprodukciji hrvatske kuće Kinorama.

Na repertoar stiže i "Događaj", Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan, priča o studentici koja pokušava prekinuti neželjenu trudnoću u konzervativnoj Francuskoj 1960-ih. Riječ je o adaptaciji istoimenog autobiografskog romana jedne od najboljih živućih spisateljica, Annie Ernaux.

Od ostalih novih filmova tu su "Licorice pizza", koja se najavljuje kao "dopadljiva filmska vožnja" dolinom San Fernando 1970-ih, u društvu filmskih i glazbenih zvijezda, uz uvijek nadahnutu režiju Paula Thomasa Andersona.

Tu je i osebujna rock opera "Annette" Léosa Caraxa, romantična melodrama "Raspoloženi za ljubav" Wonga Kar-waija, odlična psihološka drama "Mračna kći" Maggie Gyllenhaal te "Paralelne majke", novi film majstora psihologije i melodrame Pedra Almodóvara.

Subotnja Matineja za najmlađe filmofile donosi "Jahača zmaja", adaptaciju istoimene knjige za djecu autorice Cornelije Funke o mladom zmajiću koji s prijateljem kreće u potrebu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINOTEKA, FILMOVI